Enlaces accesibilidad
IPC avançat

Les pensions contributives pujaran al voltant del 3,8% l'any vinent

  • L'IPC avançat del novembre baixa lleugerament i se situa en el 3,2%
  • Algunes compres de Nadal s'avancen per intentar estalviar diners

Per
Les pensions retributives pujaran un 3,8% el 2024, segons l'IPC avançat del novembre
Les pensions retributives pujaran un 3,8% el 2024, segons l'IPC avançat del novembre

Les pensions contributives pujaran un 3,76% l'any vinent, si es confirma la dada de la inflació del novembre. Així, la pensió mitjana a Catalunya se situaria en els 1.239,3 euros, uns 47 euros més que el darrer mes. Si es té en compte la pensió per jubilació, a Catalunya se situarà en uns 1.460 euros. I és que l'IPC avançat ha baixat lleugerament i s'ha situat en un 3,2%, tres dècimes menys que a l'octubre.

La inflació cau al novembre i permet un augment del 3,8% de les pensions

La baixada de la inflació es deu a l'abaratiment dels carburants i dels paquets turístics, ja que van ser superiors a les registrades en el mateix mes del 2022, i al dels aliments i begudes no alcohòliques, que van registrar increments tot i que menors que en el novembre del 2022. Pel que fa a l'electricitat, els preus també van caure tot i que menys que fa un any.

S'avancen les compres de Nadal

Els preus comencen a reduir-se, però a les portes de Nadal, s'espera que determinats aliments s'encareixin encara més. Per aquest motiu, hi ha qui ja està avançant les compres. Així, les carnisseries i peixateries ja comencen a treballar de valent davant l'increment de clients que comencen a comprar per congelar productes amb l'objectiu d'estalviar diners.

Cabrit, vedella i llenguado són els productes que més s'estan comprant a menys d'un mes per a les festes. Influirà molt si les pròximes setmanes plou al camp o fa mala mar perquè incrementin més o menys els preus.