Ciutadans en forma de Tsunami Democràtic
Qui hi ha al darrere i què fa el moviment Tsunami Democràtic?
Tsunami Democràtic ha irromput en els últims dies com la principal plataforma que lidera les mobilitzacions independentistes a Catalunya. Aquest dilluns va protagonitzar la seva primera acció pública multitudinària a l’Aeroport de Barcelona- El Prat Josep Tarradellas, que va col·lapsar-ne els accessos, després de la sentència del procés. Però, qui hi ha darrere d’aquest moviment? Què defensa? Quin és el seu missatge?
"Acabarem sabent qui hi ha darrera d’aquests moviments del Tsunami Democràtic", ha assegurat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dimarts en una entrevista a TVE on ha confirmat que Interior ja investiga aquest moviment. A finals d’agost va aparèixer un nou compte de Twitter, @tsunami_dem, que cridava a “recuperar la iniciativa” i a utilitzar la “desobediència civil” i la “no violència” per a
respondre a la sentència.
És una plataforma ciutadana que es va gestar de forma embrionària com a concepte en una cimera a Ginebra el setembre passat on hi van assistir l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’actual president Quim Torra, la que fos la número dos d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, entre d’altres líders independentistes, segons ens han informat persones subscrites a la plataforma.
Va néixer com un moviment i no com una organització i darrere del seu nom hi ha milers de ciutadans als quals, quan se’ls pregunta què els mou, parlen de “reincidència contra la sentència” i destaquen que els mobilitza "la indignació”.
El mateix Puigdemont va utilitzar l’expressió “tsunami democràtic” el setembre de 2017 i l’expresident d’Ómnium Cultural Jordi Cuixart també la va utilitzar davant del Tribunal Suprem.
Lluita “no violenta” i desobediència civil
Busquen donar resposta a la “desorientació i la frustració acumulades” a Catalunya i amb la sentència del Tribunal Suprem. La plataforma afirma que canalitzarà aquest sentiment “de forma pacífica” i “de manera organitzada”. I, en referència a la durada de les accions, Tsunami Democràtic explica que hi estaran el temps “que faci falta” per aconseguir els “objectius”. A més, en un dels seus comunicats, afegeixen que es tracta d’un moviment de “campanya constant, contínua i inesgotable”. Fan crides constants a aquesta mobilització “pacífica”, també integrada pels Comitès de Defensa de la República -en el punt de mira després de les detencions de nou dels seus membres practicades per la Guàrdia Civil-.
En la seva pàgina web disposen d’un manual amb “directrius de la no violència” que han de ser acceptades per tots els participants en les mobilitzacions de la plataforma. Com a referents, assenyalen a moviments com el de les sufragistes, vagues obreres com la de la “Canadenca”, la “marxa de la sal” de Gandhi a l’Índia o les campanyes de resistència civil per a lluitar contra la segregació racial als Estats Units. De fet, avui mateix diuen en un comunicat
“Ens refermem en la convicció de Ghandi: "la no violència és la força més gran a disposició de la humanitat". “
Integrants de la plataforma
Sense portaveus o dirigents visibles, entre els membres del Tsunami Democràtic hi ha gent de totes les edats i nacionalitats. Maria és una jove barcelonina universitària subscrita des del primer moment a la plataforma. Explica a TVE Catalunya que darrere d’aquest moviment hi ha “la gent, persones de diferents partits polítics, els CDR, el Pícnic per la República… fins i tot, l’ANC o el prestigiós entrenador del Manchester City
Pep Guardiola”.
Un jubilat de les finances gironines, també integrant de Tsunami Democràtic, assegura: “Som la gent de sota, simplement estem emprenyats i cal mobilitzar-se”. I afegeix: “No tenim ni volem un sol cap”. En aquest sentit, una dona britànica parla que el col·lectiu el conformen “moltes gotes d’aigua”.
En un blog hi llegim "em torno a sentir una gota d'aigua d'aquest pot que comença a bullir i que juntament amb totes les altres gotes d'aigua del costat podem aconseguir transformar l'aigua en vapor d'aigua".
“El Tsunami Democràtic lo conformamos muchas gotas de agua“
Tsunami digital inèdit
Twitter i Telegram han estat les seves principals vies de comunicació amb la ciutadania. Utilitza xarxes socials com Twitter per enviar les instruccions als seus seguidors que ja sumen més de 400.000 seguidors. L’aplicació de missatgeria Telegram és un dels seus principals canals de difusió. Tsunami Democràtic va obrir el compte en aquesta app a finals d’agost i compta amb més de 250.000 seguidors.
Només poden subscriure’s a l’aplicació del Tsunami Democràtic els telèfons mòbils amb sistema operatiu Android, ja que Apple requereix donar-se d’alta en un registre, previ pagament, com a desenvolupador per a penjar una app en la seva applestore. L’informàtic E.D.I. assegura que és com “una app pirata” perquè la seva propietat és tota una “incògnita”. En aquest sentit, la plataforma utilitza l’app de missatgeria Telegram perquè és una “xarxa xifrada que va de punt a punt” i permet difondre missatges a milers de ciutadans des de l’anonimat.
En canvi, el sistema de Google Play d’Android no té aquestes mesures de seguretat i no requereix identificar al programador informàtic per a instal·lar-se una aplicació. Per aquest motiu, des de Tsunami opten per enviar la informació a través d’un codi QR personalitzat, en el què només s'hi pot accedir amb una invitació d’algú de confiança. Així eviten que fonts policials descobreixin qui hi ha al darrere dels seus missatges. De fet, demanen que no es pengi aquest codi QR a les xarxes, tot i que molts ciutadans interessats, independentistes i no independentistes, ho demanin de forma reiterada.