Enlaces accesibilidad

Una quarta part de la població de les illes està en situació de pobresa per la crisi de la Covid19

  • Un estudi de la UIB sobre els efectes de la pandèmia adverteix que la pobresa severa s'ha duplicat el darrer any
  • L'única solució per evitar el col·lapse, apunten, és mantenir els ERTO i les ajudes socials

Per
Una quarta part de la població de les illes està en situació de pobresa per la crisi de la COVID-19

Fa un any ningú no podia preveure com la Covid19 posaria al límit l'equilibri social. Les dades que maneja l'Observatori Social de les Illes Balears no s'allunyen gaire de l'esperable després d'un estiu pràcticamanet sense avions, sense turisme i amb una activitat econòmica, reduïda a la mínima expressió.

La foto fixa de l'Observatori ens diu que a les Balears 320.000 persones, una quarta part de la població, està en situació de pobresa relativa, i d'aquests, 34.000 en pobresa severa, el doble que l'any passat. Només la meitat tenen l'ingrés mínim vital aprovat, encara que ni tan sols tots l'han cobrat. Les ONG, el conegut com a tercer sector, estan evitant ara mateix que la fractura no sigui total.

En aquesta crisi, a diferència de la 2008, no s'ha optat pel model de l'austeritat. L'Observatori ho aplaudeix, però l'hivern que ve preocupa. Els ERTO, creuen, s'haurien de prorrogar. La pandèmia, diuen, ha posat en evidència la feblesa del model econòmic de les Balears excessivament dependent del turisme.