Oasis de festa lliures de covid: el pla de les discoteques d'Eivissa per reobrir al juliol
- La patronal Ocio Ibiza proposa fer una prova pilot a la segona quinzena de juny
- El protocol sanitari preveu un aforament del 60 % i zones de ball de 500 persones
La meca de les discoteques du més d’any i mig en complet silenci. L’illa d’Eivissa reuneix alguns dels locals d’oci nocturn més famosos del món, però la pandèmia els manté tancats amb pany i clau. Aquí no ha arribat l’ansiada desescalada: ni lenta, ni gradual, ni de cap tipus. Pacha, Amnesia o Space no s’entendrien amb la distància social imperant, però tot i així el sector no vol ni pensar en una altra temporada en blanc.
L’associació Ocio Ibiza, que agrupa les principals discoteques, proposa fer una prova pilot en la segona quinzena de juny, semblant al concert de Love of Lesbian a Barcelona el passat mes de març. “Volem una resposta rápida, perquè ja estem en el límit. Si podem obrir al juliol, necessitam saber-ho ja”, demana José Luis Benítez, gerent de la patronal.
Un estricte protocol sanitari
Fa ja setmanes que presentaren al Govern balear un estricte protocol sanitari: només podran entrar clients amb el passaport verd europeu: que bé ja estiguin vacunats, hagin passat el covid o presentin una prova PCR recent. A més es realitzaran tests d’antígens a l’entrada dels locals, i el personal de les discoteques també se sotmetrà a una prova diagnòstica cada tres dies. Tots hauran de dur mascareta i només es podrà beure en taules expressament habilitades, en grups, com a màxim, de 12 persones.
“Creim que és molt millor que la gent estigui controlada dins un local i no que es reuneixi en cases, en carrers, o en platges. A Eivissa les festes il·legals són un problema cada cap de setmana, i aniran a més a mesura que s’acosti l’estiu”, afirma Benítez. “S’estan contractant cases, on fan fins i tot obres il·legals per instal·lar cabines per al dj”.
Aforament mínim del 60 % i zones de ball amb 500 persones
També plantegen un rang variable d’aforaments en funció de la dimensió dels locals. Les macrodiscoteques amb capacitat per a més de 3.000 persones podrien omplir-se, com a molt, al 60 %; mentre les que puguin acollir entre 300 i 1.000 clients, tindrien un aforament màxim del 75 %.
“Defensam que és viable establir una zona de ball de 500 persones aproximadament. Hem previst habilitar diferents punts d’accés i evitar coes. Les entrades només es podran comprar per internet, facilitant totes les dades, per poder localitzar els assistents en cas que hi hagi un contagi”, insisteixen des d’Ocio Ibiza. Tots aquests aforaments s’ampliarien lleugerament en les discoteques ubicades a espais oberts.
Ara esperen la resposta del Govern per posar en marxa una maquinària que, abans de la pandèmia, facturava fins a 500 milions d’euros anuals de manera directa, i devers 270 milions més de manera indirecta; i suposa més d’una tercera part del PIB eivissenc, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears.
“Enguany tenim assumit que no hi haurà beneficis, però les grans discoteques són marques importants, com la de l’illa d’Eivissa; i les marques han de seguir vives”, explica José Luis Benítez. No serà, ni de lluny, una temporada normal, però la intenció és que la música torni a sonar.