Enlaces accesibilidad
Agricultura

Castelló concentrarà l'abaixada de la producció nacional de la campanya de la taronja

  • La reducció serà de més del 30% respecte de l'any passat, mentre que la resta de províncies patiran un descens només del 3% aproximadament
  • Les pluges de l'abril, les últimes pedregades i la plaga del cotonet han afectat especialment la clemenules, la varietat que concentra el 90% de la producció a Castelló

Por
Campo de naranjas
La previsió d'escassetat de la principal varietat que es produix a Castelló ha incrementat considerablement el preu de la clemenules

Els agricultors de Castelló afronten amb preocupació la temporada de cítrics. Les pluges de l'abril, la pedregada dels últims dies i la plaga del cotonet han enfonsat la campanya de la taronja, que ha començat ja amb les varietats de fruita dolça més primerenques de la Comunitat.

"Pràcticament tota la baixada de l'aforament nacional i valencià se l'emporta Castelló. És la província que, amb diferència, més ho patix, perquè cau un 28%, mentre que la resta ho fan un 3%", explica el president de la Unió de Llauradors i Ramaders de la Comunitat Valenciana, Carles Peris, en declaracions a RTVE.

Pràcticament tota l'abaixada de l'aforament nacional i valencià se l'emporta Castelló

Amb tot, la previsió d'escassetat de la principal varietat que es produix a Castelló ha incrementat considerablement el preu de la clemenules. En qualsevol cas, és insuficient perquè els agricultors puguen cobrir les despeses. Ho afirma Juanvi Moros, director de la cooperativa Sant Josep de Borriana: "La pèrdua de quilos mai està salvada per l'increment de preus. L'any que hi ha menys quilos, l'agricultor és quan pitjor ho passa".

L'any que hi ha menys quilos, l'agricultor és quan pitjor ho passa

Moros considera que es quedarà curta la reducció de l'aforament del 30% que preveu la conselleria d'agricultura per a tot Castelló.

El mercat laboral es ressentirà

Els sindicats calculen pèrdues per als treballadors de 250 milions d'euros només esta temporada, respecte de la passada. "La campanya començarà amb menor producció i serà pèssima per als treballadors", conclou Ramon Serra, responsable del sector agrari de la UGT a Castelló.

La campanya serà pèssima per als treballadors

De fet, la temporada de la taronja s'acurtarà 40 dies a la província, la qual cosa suposarà una pèrdua de 2.600 euros per collidor, respecte de l'any passat. I també la pràctica absència de contractació temporal per a la manipulació de la fruita en els magatzems.