Enlaces accesibilidad
Energia

Comunitats energètiques a l'interior de Castelló davant l'elevat preu de la llum

  • Quatre municipis xicotets dels Ports treballen des de fa mesos en un projecte que ha d’estar en funcionament l’any que ve
  • La Mata, la Todolella, el Forcall i el Portell de Morella produiran energia fotovoltaica
  • Calculen un estalvi d’uns 300 euros anuals a cada llar, a banda d’una reducció considerable de la petja de carboni

Por

Huerto de placas solares para cuatro poblaciones de Castellón
La iniciativa els permetrà produir electricitat, estalviar diners i contribuir a la reducció de la petja de carboni

Amb el preu de la llum pels núvols, no és gens destrellatat el projecte de quatre poblets, d’entre 100 i 400 habitants, de l’interior de Castelló, a la ratlla d’Aragó. Els ajuntaments de la Todolella, la Mata, el Portell i el Forcall, a la comarca dels Ports, treballen des de fa uns mesos per a crear una comunitat energètica.

La iniciativa els permetrà produir electricitat, estalviar diners al veïnat i contribuir a la reducció de la petja de carboni. Volen avançar cap a un model d’autoconsum col·lectiu d’energies renovables.

Producció d'energia al costat de casa

L’ajuntament de La Mata ha començat a explicar la iniciativa, i a mitat de l’any vinent ja la tindrà en funcionament. Invertiran 150.000 euros per a produir energia al costat de casa, en un hort solar de plaques fotovoltaiques. “Suposarà un estalvi d’uns 300 euros anuals per família en la factura de la llum, disminuirem la petja de carboni i estarem generant energia de proximitat, que és la més eficient de totes”, explica a RTVE Comunitat Valenciana Jorge Royo, alcalde de la Mata.

Suposarà un estalvi de 300 euros anuals per família

El mateix pla tenen altres consistoris dels Ports, com ara el Forcall, que també va ser pioner en la instal·lació de la primera xarxa de calor als edificis municipals. “La idea és poder abastir els veïns, que puguen consumir energia renovable generada mitjançant estes plaques d’autoconsum”, afegix Álvaro Ferrer, alcalde del Forcall i diputat provincial de Desenvolupament Rural.

La Todolella en Castellón

La Todolella acaba d'encetar l'última fase de la xarxa de calor, que ara arriba al 80% de les cases habitades del municipi AGÈNCIES

L'autosuficiència com a objectiu

La Todolella va més enllà. Acaba d’encetar l’última fase de la xarxa de calor, que ara arriba al 80% de les cases habitades del municipi. “Des de fa mesos estàvem amb això de les comunitats energètiques. No és una cosa que estiga de moda ara perquè la llum està pels núvols. De fet, el 2014 ja vam posar en marxa una xarxa d’aigua calenta generada amb biomassa, que suposa un estalvi de més del 50% respecte del gasoil i de més del 70% respecte de l’electricitat”, detalla Alfredo Querol, regidor del poble.

Ens ha de servir per a arribar a ser 100% autosuficients

Tots aspiren a ser com més autosuficients millor, un objectiu que estan prop d’aconseguir els portellans. De dia, aconseguiran generar electricitat gràcies a la comunitat energètica, i a més, la xarxa de calor els permetrà aprofitar el vapor per a produir llum també a la nit. L’alcalde, Álvaro Ferrer, es marca esta utopia: “Este instrument ens ha de servir, a poc a poc, per a arribar a ser cent per cent autosuficients. Eixa és la nostra il·lusió. La gent del Portell, quan isca el sol, tindrà eixa producció i, quan no n’hi haja, els 20Kw que es produiran, sempre els tindran”.