Enlaces accesibilidad
Medi Ambient

Creades les primeres partícules d'hidrogen verd a Lloseta

  • L'antiga fàbrica de ciment de Lloseta, en Mallorca, ha estat reconvertida en planta d'hidrogen
  • Són les primeres partícules d'hidrogen verd creades al sud d'Europa

Por
La planta d'hidrogen de Lloseta és el relleu de la fàbrica de ciment de Cemex que va tancar fa uns anys
La planta d'hidrogen de Lloseta és el relleu de la fàbrica de ciment de Cemex que va tancar fa uns anys

La planta de Lloseta ha dut a terme les proves tècniques on s'han creat les primeres molècules d'hidrogen verd. Es tracta d'una mesura pionera a Espanya i al sud d'Europa emmarcada dins el Pacte Verd Europeu de la Comissió Europea. Les Balears es converteixen així en referent en matèria d'energies renovables.

Abastir els busos de l'EMT de Palma

Illes que estan marcades per la fragilitat del Territori

Segons el Director General d'Energia, Pep Malagrava, es tracta d'una mesura molt positiva per la comunitat autònoma tenint en compte que les Illes "estan marcades per la fragilitat del Territori". Així mateix, ha explicat que l'hidrogen creat servirà, entre d'altres, per abastir 5 autobusos de l'EMT, flotes de vehicles, xarxa de gas natural.

300 tones d'hidrogen

L'hidrogen verd és un vector energètic

Es produiran 300 tones d'hidrogen anuals i s'evitaran 21.000 tones de CO₂ cada any. "L'hidrogen verd és un vector energètic importantíssim per l'emmagatzematge a llarg termini, precisament perquè tenim una font renovable que és el sol, però que és estacional. També el podem utilitzar per altres usos com la descarbonització del transport marítim i en un futur de l'aeronàutic", ha assenyalat.

Declaració favorable d'impacte ambiental

Que les empreses promotores resolguin les qüestions pendents

Cal recordar que la planta d'hidrogen de Lloseta va obtenir la declaració favorable d'impacte ambiental de la Comissió balear de Medi Ambient i, per tant, el vistiplau per dur endavant el projecte.

La seva posada en marxa, però, ha rebut les crítiques de la plataforma Reviure Tofla, que ha denunciat el vessament que es farà de les aigües residuals, que de moment, aniran al clavegueram de Lloseta. Per la seva part, Malagrava "confia que les empreses promotores resolguin les qüestions pendents durant el primer semestre", quan s'espera que la planta estigui plenament operativa.