El Govern presenta la reforma de la llei de turisme a Madrid
- Exigirà als hotels tenir llits elevables i sistemes d’estalvi d’aigua
- Suposarà una inversió pública de 55 milions d’euros
La nova llei de turisme suposarà una inversió pública de 55 milions d'euros i modificarà el sistema de classificació hotelera. Segons el govern generarà un "canvi substancial cap al model turístic del futur: un model responsable laboralment i mediambientalment". A partir del 2023 per mantenir les estrelles o aconseguir pujar de categoria es donarà prioritat a criteris mediambientals i socials. Els establiments hotelers hauran d'instal·lar llits que es puguin elevar. Podran ser llits elèctrics o mecànics i l'objectiu principal és facilitar la feina a les cambreres de pis. Amb aquesta mesura s'hauran de renovar uns 300.000 llits a totes les Balears. El 35% dels accidents laborals que es produeixen als hotels estan relacionant amb l'esforç que han de fer les cambreres diàriament i, segons la presidenta de Govern "gràcies a la substitució d'aquests llits es reduiran considerablement."
Suposarà una inversió pública de 55 milions d'euros
“Les mesures contribuiran a reduir l'impacte del conjunt de la societat“
A partir del 2023 els hotels també hauran de mesurar el consum d'aigua i les calderes hauran de ser de gas natural o elèctriques. Aquestes hauran d'emetre 57.600 kg menys de CO2 cada any. A més, s'implantaran sistemes d'estalvi d'aigua, es potenciarà l'aprofitament de les aigües pluvials i es limitarà l'ús dels 'amenities', que habitualment hi ha als banys. També s'anirà substituint el paper de les habitacions pels codis QR. Seran alguns dels requisits per mantenir les estrelles o pujar de categoria. Armengol assegura que aquestes modificacions "contribuiran a reduir l'impacte del conjunt de la societat al medi ambient fent-mos més sostenibles en l'àmbit social i ecològic".
Es donarà prioritat a criteris mediambientals i socials
“El turisme ha de ser una eina que impacti de manera positiva en tota la societat“
També es valoraran factors en matèria laboral com les accions que millorin les condicions dels treballadors. L'objectiu de l'executiu és que aquesta modificació de la llei entri en vigor al 2023. Amb aquesta nova llei turística també s'intentarà reduir la temporalitat del sector.La presidenta també ha defensat que el turisme "ha de ser una eina que impacti de manera positiva en tota la societat" i que s'ha de millorar l'experiència del turista però "també la qualitat de vida dels residents i les condicions laborals dels treballadors"
La reforma s'ha presentat a Madrid
Són algunes de les claus de la reforma que, segons l'executiu, permetrà a les balears liderar la transformació del sector turístic. L'acte s'ha celebrat al Museu Reina Sofia de la capital aprofitant que la Fira de Turisme FITUR 2021 que comença aquest dimecres. A més de les autoritats de les illes també han assistit la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz i la ministra de Turisme, Reyes Maroto. Les reformes s'han anunciat dos dies abans de l'inici de FITUR 2022 i que, previsiblement, serà un dels temes de la fira d'enguany. Se celebrarà del 19 al 23 de gener amb el propòsit de presentar el nou model turístic de les illes i consolidar la recuperació de l'activitat turística després de la pandèmia. Les Balears es vendran com a destinació segura i ho faran amb un estand de 1.000 metres quadrats. Un estand que és una adaptació del que es va utilitzar l'any passat i que va rebre el premi a estand més sostenible.