Des d'avui 170 farmàcies de les illes comencen a notificar els positius en coronavirus
- El llistat d'apotecaries adherides es publicarà al web de l'IB-Salut i amb el positiu validat es podrà sol·licitar la baixa laboral
- Mapa de España | Evolución de la curva | Hospitales y UCI | Mapa del mundo
- Vacunas en España | Guía de restricciones | Vacunación en el mundo | Especial: La gran vacunación
Des d'avui ja és possible anar a la farmàcia a fer-se un prova de coronavirus i que notifiquin directament el resultat a la Conselleria de Salut. En total 170 farmàcies de les illes han començat a oferir el servei aquest dilluns. A les illes hi ha unes 450 farmàcies però moltes no s'han adherit encara a la campanya.
El govern vol reduir la pressió a l'atenció primària que fins ara havia de fer front a la majoria d'aquestes proves oficials. Segons la consellera de salut, Patricia Gómez l'objectiu principal és facilitar els tràmits a la població: "Esperam que així sigui més senzill fer-se la prova. L'objectiu és tallar cadenes de transmissió".
Garantir la fiabilitat dels tests
“Esperam que així sigui més senzill fer-se la prova“
Els apotecaris supervisaran als clients mentre ells mateixos es fan el test d'antígens. És a dir, només vigilaran que les persones segueixin les passen adequades per garantir la fiabilitat dels tests.
La finalitat és garantir que les proves s'han fet bé. Una vegada la prova hagi donat positiu els farmacèutics notificaran el positiu directament a l'Ib-Salut. Abans només eren "vàlides" les proves que es feien a centres de salut públics o privats. Els col·lectius més vulnerables tendran preferència.
El president del Col·legi de Farmacèutics, Antoni Real, recorda que s'haurà de demanar cita. "Cada farmàcia establirà un mecanisme. Es podrà demanar cita per telèfon o enviar a una altra persona. Hi haurà distintes alternatives".
Cada farmàcia tendrà el seu horari
“Es podrà demanar cita per telèfon o enviar a una altra persona“
Les proves es faran a un espai ventilat i separat de la resta de clients. A més, tots els que vulguin fer-se una prova a les farmàcies hauran de demanar cita i cada apotecaria tendrà un horari diferent.
Les persones més vulnerables com els que tenen malalties cròniques o les dones embarassades tendran preferència a l'hora de demanar cita. El llistat de les apotecaries adherides es podrà consultar a la pàgina web del govern.
De moment les farmàcies no rebran cap remuneració econòmica per aquesta feina. Antoni Real, president del Col·legi de Farmacèutics: "No està remunerada perquè en principi era una cosa puntual. Quan hagi caducat l'actual conveni, que té un termini de tres mesos, establirem altres mecanismes per poder cobrar de l'administració". Amb el resultat d'aquesta prova es podrà sol·licitar la baixa laboral, però no ho faran els apotecaris.
Aquest tràmit l'hauran de fer els mateixos clients de forma virtual des de la pàgina web covid.ibsalut.es