Enlaces accesibilidad
CORONAVIRUS

Detecten els primers casos de la nova subvariant d'òmicron a les Balears

  • Els experts asseguren que és més transmissible i menys greu
  • La majoria d'infeccions són de l'òmicron "clàssica"

Por
Sanitaris de Son Espases estudiant les variants de la COVID
Sanitaris de Son Espases estudiant les variants de la COVID

Els tècnics que fan feina al laboratori de microbiologia comencen a notar la disminució dels contagis. Fa una setmana detectaven 3.000 positius diaris i ara uns 2.000 cada dia. Amb aquestes xifres alguns epidemiòlegs afirmen que "ja hem superat el pic d'aquesta onada". Mentrestant la consellera de salut, Patrícia Gómez, xerra d'un altiplà: "Tal vegada hem arribat ja a l'altiplà. Però aquesta no és com altres onades on els contagis baixaven ràpidament".

S'alenteix el ritme de contagis diaris

És prest per xerrar d'una tendència a la baixa

El que és cert és que el ritme d'infeccions diàries està baixant. Segons els experts encara és prest per xerrar d'una tendència a la baixa. Els contagis continuen i, per primera vegada, s'ha detectat una nova variant d'òmicron a les illes. Els epidemiòlegs diuen que pot ser més transmissible però menys greu. "Sembla que seria semblant a l'òmicron clasica i no és molt greu, a Espanya no s'han detectat molt de casos" diu Antonio Oliver, coordinador del Servei de Microbiologia de Son Espases.

BA.2, la nova variant detectada a les illes

Segons els primers estudis científics no és més letal

Ara mateix el 95% de les infeccions són òmicron i el 5% restant està dividit entra la delta i una nova subvariant d'òmicron. El seu nom és BA.2, i aquesta setmana, per primera, vegada s'ha detectat a les illes. També s'ha detectat a altres països i a Dinamarca comença a ser una de les més predominants. Segons els primers estudis científics no és més letal.

Des de l'OMS asseguren que és un perill assumir que aquesta serà la darrera variant. El director de l'Organització Mundial de Salut Tedros Adhanom recorda que el virus continuarà mutant, però també diu que és "plausible que s'estigui apropant el final de la pandèmia". Els experts de les balears no són tan optimistes. "Tots volem que s'acabi la pandèmia... Això podria arribar a final d'any. Amb l'elevada incidència que tenim ara crec que és prest de xerrar del final de la pandèmia" assegura Antonio Oliver el coordinador del Servei de Microbiologia de l'Hospital de Son Espases des del laboratori on s'estudien les variants.