Enlaces accesibilidad

El Govern recorrerà la indemnització milionària de Muleta

  • El TSJIB condemna l'executiu a pagar noranta milions d'euros per aturar la urbanització
  • Els terrenys van ser requalificats i desclassificats, segons qui governava al Consolat de Mar

Per
El Govern recorrerà la indemnització milionària de Muleta

El Govern recorrerà la resolució del Tribunal Superior que el condemna a pagar una indemnització de 64 milions d'euros més interessos, devers noranta en total, per la suspensió de la urbanització de Muleta 2, a Sóller.

Declassificació del Govern d'Antich

Als terrenys de Muleta 2, camí del far de Sóller, propietat de l'empresari alemany, Mathias Kuhn, s'hi havien projectat 33 cases unifamiliars. Ja se n'havia començat la urbanització, avui encara es poden veure restes dels serveis que s'hi feien arribar, con clavegueram o electricitat, quan una moratòria urbanística aprovada el 2008 pel govern de Francesc Antich va impedir aixecar-ne la construcció.

Per al misser de la societat propietària, Miguel Ramis d'Airaflor, va ser una desclassificació arriscada perquè ja s'havia començat a desenvolupar la urbanització. El 2008 va començar el litigi judicial.  La promotora va demandar al govern i va demanar una indemnització de cent milions d'euros.

Requalificació del Govern Bauzà

El juliol de 2013 amb José Ramón Bauzà al capdavant de l'executiu, el Govern va arribar a un acord amb la societat de Kuhn. Es tornava a requalificar el terreny, a canvi de la retirada de la demanda. La construcció però no es va fer perquè l'ajuntament de Sóller, també governat pel PP, es va negar a modificar el pla urbanístic.  El batle d'aleshores, el mateix que ara, Carlos Simarro, recordava avui que un informe en contra no els va permetre canviar el PGOU i que tiràs endavant la urbanització de Muleta.

El portaveu del PP al Parlament, Antoni Costa, diu que la llei de protecció del territori d'Antich podria comportar indemnitzacions per valor de fins a 700 milions d'euros. Defensa que l'executiu de Bauzà va intentar negociar amb les promotores per evitar pagar. Per la Consellera de Presidència, Mercedes Garrido, la indemnització milionària és fruit d'aquest pacte que qualifica d'urbanisme a la carta.

Desclassificació del Govern Armengol

El 2016, amb Francina Armengol al Consolat de Mar, els terrenys de Muleta II van tornar a ser qualificats com a sol rústic protegit. La societat de Kuhn va reactivar aleshores la demanda. El TSJIB conclou que el govern ha incomplert l'acord transaccional que Bauzà va pactar amb la companyia.. És la indemnització més alta de la història de les Balears per qüestions urbanístiques, per damunt dels 86 milions d'euros per la urbanització aturada a Punta Pedrera, a Eivissa.