Enlaces accesibilidad

El moviment Escola en català, en contra de la llei educativa

  • Fa una crida a Més per Mallorca, Més per Menorca i el Pi a no donar-li suport
  • La llei, que consideren que fa passes enrera, s'ha de votar la setmana que ve al Parlament

Per
Roda de premsa de membres del moviment Escola en Català
Roda de premsa de membres del moviment Escola en Català

El moviment per l'Escola en Català ha recuperat avui les camisetes verdes, símbol contra el TIL de Bauzá, per mostrar el rebuig a la llei educativa del Govern i que votaran la setmana que ve al Parlament.

La llei del Conseller March incorpora el castellà com a llengua vehicular, després que prosperàs una esmena del PP, i manté el Decret de Mínims, la meitat de les hores de classe han de ser en català, com a mínim, ha de ser en català. Consideren que la llei no té en compte el retrocés en el coneixement i ús del català i agreujarà la situació d'emergència de la llengua.

Hi ha un 46,3% dels estudiants que no són capaços de parlar català amb normalitat en acabar Primària i tanmateix el Govern es dedica a reduir les hores en català

Segons dades de l'IAQSE, citades per les entitats contràries a la llei, un 54,7% dels alumnes de les illes demostren un assoliment acceptable i satisfactori del català oral al final de la Primària. "Hi ha un 46,3% dels estudiants que no són capaços de parlar català amb normalitat i tanmateix el Govern es dedica a reduir les hores en català", diu Ivan Solivellas, portaveu del moviment i de Plataforma per la Llengua. Denuncien que hi ha centres en què el Decret de Mínims, que consideren insuficient, no es compleix. "Hi ha àrees d'urgència d'intervenció lingüística, com la badia de Palma o les Pitiüsses, en què és necessari un model d'immersió. Hi ha parts de la societat illenca que viu totalment d'esquena a la llengua, que la desconeixen completament", assegura Solivellas.

Crida a partits i entitats

Per això, exigeixen aturar la tramitació de la norma i demanen que a Més per Mallorca, que forma part del Govern, a Més per Menorca i al Pi que votin en contra de la llei. A més, fan una crida a les entitats de la societat civil "preocupades per la llengua i l'escola" a mobilitzar-se i als docents a reactivar l'assemblea que contituïren el 2014 per lluitar contra el TIL del govern del PP. Ara mateix el Moviment Escola en Català està format pels sindicats STEI, UOB i Alternativa, l'Institut d'Estudis Eivissencs, l'Obra Cultural de Formentera i Plataforma per la Llengua.

Agument de la inversió

La primera llei educativa de les illes arriba 20 anys després del traspàs de competències. S'aprovarà previsiblement la setmana que ve amb els vots en contra de Ciutadans i Vox, i una possible abstenció del PP, i amb crítiques de sindicats de l'educació i part de la comunitat educativa que la consideren poc ambiciosa.

A banda del model lingüísitic, preveu un augment progressiu de la inversió en educació fins assolir el 5% del PIB al 2030, ara no arriba ni al 3,5%, i una reducció de les ràtios del 10% els pròxims dos cursos.