Enlaces accesibilidad
Ciència i Tecnologia

Cerquen voluntaris per enregistrar la veu i ensenyar parlar català a les màquines

  • El 'projecte Aina' té com a objectiu que poguem utilitzar les noves tecnologies sense canviar de llengua
  • Volen incorporar parlants de totes les edats i variants dialectals

Por
El projecte Aina és un homenatge a la lingüista menorquina Aina Moll
El projecte Aina és un homenatge a la lingüista menorquina Aina Moll

Els assistents virtuals, com la Siri o l'Alexa, són ben coneguts a aquestes alçades i formen part del nostre dia a dia, però no són capaços de comprendre ni les ordres o preguntes més simples si són en català. Per això, no queda més remei que canviar de llengua si volem utilitzar aquesta tecnologia.

El projecte Aina, Aina en homenatge a la lingüista menorquina Aina Moll, neix amb la voluntat de canviar aquesta realitat. Per a fer-ho possible necessita donants de veu o, el que és el mateix, voluntaris que ensenyin a les màquines, per dir-ho d'alguna manera, a parlar català.

Només l'1% dels enregistraments en variants de les illes

Per a participar en el projecte només es necessita un mòbil o un ordinador amb micròfon. El voluntari ha de llegir frases que s'agrupen de cinc en cinc i ho pot fer de forma esporàdica o periòdicament. També pot ajudar validant enregistraments d'altres persones.

És molt important que pugui entendre qualsevol parlant de tot el domini lingüístic

Cerquen parlants de totes les edats, condicions socials i varietats dialectals. "És molt important que pugui entendre qualsevol parlant de tot el domini lingüístic", diu el secretari de Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, per això, fa una crida a voluntaris de les illes. De moment, només un 1% dels enregistraments són en variants de les Balears.

El supercomputador Marenostrum aprèn català

El Govern s'ha sumat a aquesta iniciativa de la Generalitat. Totes les dades van a parar al supercomputador Marenostrum de Barcelona. Perquè les seves xarxes neuronals arribin a aprendre l'idioma necessiten milions d'hores en aquesta llengua.

Cal donar a la màquina un diccionari de la llengua, el que tècnicament es diu un corpus, i models, és a dir, persones que la parlin.

Normalitzar el català en l'àmbit digital

Els recursos de l'Aina es posaran a disposició de qualsevol empresa o entitat que els vulgui utilitzar per crear, per exemple, assistents de veu o traductors automàtics.

L'objectiu és normalitzar el català en un àmbit en què la presència en aparells o dispositius intel·ligents és molt escassa. Es pot participar com a voluntari i "donar la veu" al projecte Aina a través de la seva pàgina web: https://www.projecteaina.cat/