Enlaces accesibilidad
Societat

El turisme consumeix cada any tres vegades els embassaments de Cúber i Gorg Blau

  • És una de les conclusions que s'han conegut gràcies a la paralització de l'activitat turística durant el confinament

Segons un estudi de la UIB els turistes utilitzen un de cada quatre litres d'aigua a les Balears

Por
Una turista gaudint de les vacances a una piscina de Magaluf
Una turista gaudint de les vacances a una piscina de Magaluf

El turisme "beu cada any trenta-tres milions de metres cúbics a les Balears". És el que han explicat els investigadors Enrique Morán i Cels Garcia després de fer un ampli estudi gràcies a les xifres registrades durant el període de confinament. És una percentatge que representa tres vegades els embassaments de Cúber i Gorg Blau plens. "Això són trenta-tres milions de metres cúbics. És la mateixa quantitat de l'aigua subterrània que utilitza el regadiu a les Balears" explica Cels Garcia, doctor en Geografia.

La petjada hídrica del turisme

És la mateixa quantitat de l'aigua subterrània que utilitza el regadiu a les Balears

Segons els investigadors el consum d'aigua per part del turisme representa un 24% del total. Un percentatge que amaga diferències territorials. Per exemple a Alcúdia els turistes consumirien un 60% del total, a Formentera un 50% i a Maó aquesta xifra representaria un 9%. Els investigadors afirmen que les diferències entre municipis indiquen que "no és possible dissenyar polítiques hidràuliques comunes i que s'ha de tenir en compte el grau d'especialització turística de cada municipi".

El confinament, una oportunitat

Va comportar una oportunitat única per calcular per primera vegada el consum d'aigua lligat a l'activitat turística

La pandèmia va paralitzar el sector turístic i durant tres mesos les Balears es van buidar de turistes. Les restriccions de mobilitat de passatgers internacionals van estar vigents entre el 15 de març i el 21 de juny. Això, segons expliquen des de la universitat, "va comportar una oportunitat única per calcular per primera vegada el consum d'aigua lligat a l'activitat turística".

A l'estiu el consum es multiplica

I ara que arriba l'estiu el consum es multiplica. Augmenta la pressió humana a les Balears i es dispara el consum. La nova llei turística també contempla mesures per estalviar l'aigua que es consumeix als hotels. Els investigadors que han fet aquest estudi creuen que "arriben tard".