Enlaces accesibilidad
Salut

2.000 alumnes han participat enguany en el programa de salut mental "What's up!"

  • 117 alumnes s'han apropat a parlar amb el seu orientador sobre les seves emocions.
  • Les entitats col·laboradores, com 3 Salut Mental i Asfame han oferit càpsules de treball emocional a l'ESO.

Por
Acte de cloenda a l'Institut Guillem Colom de Sóller
Acte de cloenda a l'Institut Guillem Colom de Sóller

What's up! Com vas de salut mental?, és un programa transversal en el qual la salut mental s'aborda a diferents matèries escolars. L'objectiu és sensibilitzar als estudiants de secundària sobre els problemes de salut mental. Està en marxa des del 2019 a diferents escoles de l'illa de Mallorca i Menorca.

Un programa per a gestionar les emocions

L'Institut Guillem Colom de Sóller és un dels centres que fa quatre anys varen integrar aquest projecte i ja forma part del programa educatiu als cursos d'ESO. És un espai a l'aula de conscienciació sobre les malalties de salut mental, on es parla obertament i sense estigmes. L'orientadora del centre confirma que entre els alumnes de secundària han augmentat els trastorns d'ansietat, però també sosté que diuen més com es senten. Gràcies a programes així, els alumnes cada vegada són més oberts i més empàtics entre ells.

" El professorat també està més concienciat i més a favor de xerrar obertament d'aquestes coses a les aules."

A través de diversos testimonis reals i directes, volen aconseguir que els adolescents no tenguin por a parlar de les seves emocions. Aina Niell, és una activista que pertany a la Fundació 3 Salut Mental i la seva experiència ha servit de guia per a molts dels que hi participen en el projecte. Diu que la seva història personal han obert la primera porta a demanar ajuda als seus professors i a les famílies.

Els alumnes no tenen por a parlar

Ara, els alumnes són molt més conscients sobre la importància dels problemes de la salut mental. La majoria dels que hi participen recomanen els tallers davant la desinformació que hi ha entre els joves.

"El sistema educatiu hauria d'implementar molt més aquests tallers per acabar amb l'estigma que hi ha sobre la salut mental"

Enguany el programa What's up!, s'ha implementat en un total de quinze centres repartits a les illes. Són tretze a Mallorca i dos a Menorca. En un futur, el Govern i les entitats col·laboradores esperen poder començar el curs que ve a l'illa d'Eivissa.