Enlaces accesibilidad
Societat

El PSIB vol que la prostitució es consideri violència masclista

  • Els sindicats de prostitució consideren que això marginarà més els qui l'exerceixen
  • Els socis de govern no estan d'acord amb la proposta de modificació

Por
Mercedes Garrido, consellera de Presidència i Igualtat, amb la delegada del Govern, Aina Calvo
Mercedes Garrido, consellera de Presidència i Igualtat, amb la delegada del Govern, Aina Calvo

La prostitució podria passar a ser considerada com un tipus de violència masclista si tira endavant la proposta del PSIB per a reformar la llei d'igualtat balear. La proposta de canvi també inclouria la violència vicària, és a dir, la que exerceixen els progenitors cap als seus infants amb la intenció de causar mal a la mare.

Modificació de la llei

Les dones podran accedir a les ajudes i a la xarxa de suport

La consellera d'Igualtat, Mercedes Garrido, assegura que la modificació de la llei és una passa necessària per a augmentar la protecció de les treballadores sexuals i les víctimes d'explotació: "Si conceptualitzam la prostitució com una violència masclista, aquestes dones (les treballadores sexuals) podran accedir a les ajudes i a la xarxa de suport que tenen les dones víctimes de violència masclista"

La proposta no convenç

Així i tot, es tracta d'una proposta que no convenç totes les parts implicades. Des del sindicat de treball sexual OTRAS critiquen la proposta socialista. Consideren que hi ha altres fórmules més efectives per a combatre l'explotació i asseguren que classificar la prostitució com a violència masclista marginaria més les dones que l'exerceixen.

2.300 dones exerceixen la prostitució

Segons les darreres xifres recopilades per la Universitat de les Illes Balears, a les Illes hi ha unes 2.300 dones que exerceixen la prostitució. El treball sexual és un negoci que s'estima que mou al voltant de 70 milions d'euros cada any a les Balears. El darrer estudi publicat per la Universitat conclou que entre un 30% i un 50% de les dones que es prostitueixen són víctimes del tràfic de persones.

Desacord en el Pacte

Entre els socis de Pacte de govern hi ha desacord amb la proposta dels socialistes. Des de Més ja han anunciat que rebutjaran la modificació de la llei, afegint que la regulació actual ja és prou ampla i recordant que es va aprovar amb el consens de col·lectius feministes i d'esquerres. Els ecosobiranistes asseguren que el PSIB pretén reproduir la polèmica en l'àmbit estatal entre el PSOE i Podemos sobre l'abolició o regulació de la prostitució i titlla la proposta de modificació com a un acte d'"oportunisme polític".