Puja el preu de les garroves: entre 1,55 i 1,60 euros el quilo
- La calor ha obligat a avançar la recollida
La producció ha estat fluixa respecte a altres anys
Han passat els primers dies des del començament de la recol·lecció de la garrova a les Illes. Una recollida que s'ha hagut d'avançar a causa de les altes temperatures. Encara que aquesta temporada la producció està sent més fluixa que altres anys, s'espera que els preus siguin més alts.
Garroves a 1,55 euros el quilo
Comença la temporada de garroves i els preus continuen pujant. Enguany s'espera que el preu de les garroves es mantengui o superi el preu amb què acabà la temporada l'any passat. Es mourà entre els 1,55 i 1,60 euros el quilo. Aquesta pujada de preus suposa bones notícies per al sector, tot i que, aquest any, la producció ha estat un poc més fluixa.
“La gent està contenta perquè el preu ha pujat“
Joana Verger, Presidenta de l’Associació de Trossejadors de Garroves de Mallorca, explica que és una situació normal, "que ve de la natura", i que hi ha vegades on el garrover produirà més i altres on hi produirà menys. Però que l'important és que "la gent està contenta perquè el preu ha pujat".
Verger també comenta que la calor i les altes temperatures han acabat per condicionar la recollida, que s'ha hagut d'avançar quinze dies. Assenyala que s'ha de començar a recollir, ja que "s'asseca molt i la garrova cau tota sola a terra".
Aliments fets amb garroves
Així i tot, la campanya està sent bona. Predominen les garroves convencionals enfront de les de cultiu ecològic. Tot i així, Verger apunta que tots els productes que produeix la seva empresa per a Es Garrover de Mallorca són orgànics.
Conta que, a la seva empresa, van començar per la farina de garrova, feta de la polpa, i després començaren a fer tots els altres productes. La salsa de garrova, "que són els sucres naturals", i les cremes untables, que són "com si fossin les nocillas de Mallorca, fet 100% d'aquí, amb ametla de Mallorca i oli de Mallorca".
“Volem que la polpa vagi incrementant de valor“
Llevat dels tradicionals, també s'han incorporat algunes novetats, com són el cafè i el té. "Volem que la polpa vagi incrementant de valor i que es tregui més, perquè també té uns grans valors nutricionals".
Estudis de les garroves
Joana Verger també col·labora amb una planta experimental de Son Muletó, a Llucmajor. Allà s'estudien fins a onze varietats de garroves, nou d'autòctones i tres seleccionades. Dins de les autòctones es poden trobar la Bugadera, de'n Pau o la Vermella de Llucmajor, entre altres.
Aquest estudi cerca valorar el rendiment de les garroves i la seva productivitat. Quan parlam de rendiment, parlam del nombre de garrovins per garrova, mentre que quan parlam de la productivitat, parlam de la quantitat, dels quilos.
A més de tot això, també s'estudia la qualitat de la polpa i la composició nutricional de les garroves. Totes aquestes dades, afirma Verger, els ajuda a l'hora de fer els seus productes en les millors condicions i les millors garroves.