Enlaces accesibilidad

La sequera i les altes temperatures avancen la collita de la figa

  • Són més petites, però abundoses i de qualitat
  • Fins a 150 quilos de figa al dia

Por
Figues recollides a Son Mut Nou
Figues recollides a Son Mut Nou

Les altes temperatures i la sequera a les Illes continua condicionant la collita dels fruits de temporada com la figa.  A Son Mut Nou, un camp d'experimentació de Llucmajor, s'ha avançat la seva collita.

Collita avançada

Són més de mil quatre-centes les varietats de figa que podem trobar a Son Mut Nou.  Algunes són autòctones i les altres de 64 països del món. Tot i la calor i la sequera que han fet avançar la temporada, la collita ha estat abundosa i de qualitat.

Molta producció de figa petita però sucrosa

Montserrat Pons i Boscana, propietari de Son Mut Nou, explica que la recol·lecció de les figues flor, les de juny, "ha estat nefasta, molt poques figues". En canvi, les agostenques, diu, encara que siguin petites, la collita ha estat molt adient, ja que "ha estat molta producció de figa petita però sucrosa".

Tot i així, enguany, conta Montserrat, s'ha arribat a duplicar la producció d'algunes varietats com la Bordissot Blanca-Negra o la Paratjal rimada, a les que no només no ha afectat la calor, sinó que són encara més bones.

Pons i Boscana lamenta que moltes de les varietats de la figa collides han sofert per la situació climatològica de les Illes, però també ha afirmat que n'hi ha d'algunes que no han notat la sequera, "al contrari, han estat molt resistents".

Tampoc havíem tingut mai un any tan atípic com enguany

Encara que, reconeix, és una situació que no tenien estudiada massa bé "perquè tampoc havíem tingut mai un any tan atípic com enguany".

El futur dels figuerals

D’aquí a deu anys ja no quedaran figuerals vells

El canvi climàtic, però, no tan sols condiciona la collita. També pot arribar a comprometre el futur de les figueres. Sobretot de les més adultes. Aquesta és una de les preocupacions de Montserrat, que avisa que “d'aquí a deu anys ja no quedaran figuerals vells”.

Respecte als figuerals més joves, diu que si no es té esment i aigua, aquests patiran de per vida. Assegura que "la manera de supervivència de les figueres serà a través de reg substanciós".

Productes de la figa

A Son Mut Nou són ara a l'espera d'una nova collita. La del setembre que, al contrari que les anteriors, les figues seran tardanes. Tot i així, s'espera que venguin carregades i que, fins i tot, assegura Montserrat, algunes madurin sense fulles.

Feim experiències i experiments amb tot

Mentrestant, cada dia cullen fins a 150 quilos de figa, una de les fruites més preuades de la gastronomia d'estiu. Precisament, d'aquest producte balear, a Son Mut Nou fan una gran quantitat de productes naturals de la figa. "Feim experiències i experiments amb tot", confessa entre riures Montserrat.

Fan begudes de figa com el cafè, té, cava, cervesa, vi i orujo entre d'altres. I també aliments com les figues confitades i al forn, diversos tipus de confitures i el pa de figa. Enguany, a més, han introduït el foie de figa que, assegura, ha estat tot un èxit. Encara que, també reconeix, la figa seca continua sent el producte per excel·lència.