El canvi climàtic afecta directament la collita de l'oliva
- La sequera i els incendis de l'estiu han provocat una caiguda extremada en la produccció d'oli a la província de Castelló
- Després d'estar tot l'any treballant, els llauradors han recollit esta campanya solament 105.000 kilos, el 10 % de l'any passat
El canvi climàtic afecta directament a l'agricultura valenciana. Les noves condicions meteorològiques han fet caure la producció de l'oli a la Comunitat. En la cooperativa de Viver, les màquines estan aturades. En només deu dies han processat l'oli de la comarca de l'Alt Palància, un procés que abans durava quasi dos mesos.
Les causes: la calor prematura, l'excés de pluja en abril i l'incendi de Begís, que va arrasar molts cultius.
Una producció insuficient
La campanya de l'oli d'enguany està sent molt poc productiva. A Viver, a l'Alt Palància, els agricultors només han pogut collir 105.000 kilos. Cati Corell és la directora de producte de la Cooperativa de Viver."Hi ha una part molt important d'afectació pel canvi climàtic", assegura. "La climatologia ha sigut molt desfavorable per a l'oliva. Hem perdut més del 90% de la collita".
“Hem perdut més del 90% de la collita per la climatologia“
Més de la meitat dels socis de la cooperativa no han pogut portar olives per a ser premsades. Manuel Blanch és un agricultor de Viver que treballa l'olivera en la comarca de l'Alt Palància. "Esta temporada ha sigut una ruina per als agricultors. Ningú no sap perquè, no han hagut olives. De les 3.000 que haguera collit he baixat als 850. I em puc considerar afortunat perquè mire als camps del voltant... i no hi ha res", es lamenta.
Els depòsits de la cooperativa estan mig buits
A l'almàssera de la coopertiva de Viver han realitzat en deu dies el treball que l'any passat els va costar dos mesos. Els depòsits tindrien que estar plens i es troben mig buits. Esta cooperativa va recollir l'any passat 1.100.000 kilos d'olives. Enguany poc més de 100.000. Només han pogut obtindre 16.000 litres d'or líquid pels 161.000 de l'any passat.
En 30 anys de vida de la cooperativa no recorden una situació semblant. Dels 310 socis, més de la meitat no han tingut olives que dur a l'almàssera. Jorge Pérez, el responsable de la instal.lació assegura que "normalment, en esta època de l'any, estarien tots els depòsits plens, però ara mateix estan mig buits".
“Hem diversificat i hem fet del cltiu mediterrani una cosa que ens és pròpia“
Tot i això, com la noguera i la vinya han tingut una bona temporada, les anous i el vi compensaran, en part, les males xifres de l'oli. Cati Corell intenta traure alguna cosa positiva de la situació. "Hem diversificat el que hem pogut i hem fet del cultiu mediterrani una cosa que ens és pròpia: tenim vi, anous i l'olivar... i menys mal".