Surt a licitació la redacció del projecte del futur nou parc eòlic de Milà
- El projecte preveurà el desmantellament dels tres molins actuals per a la construcció del nou parc eòlic
- Passant d'una potència eòlica instal·lada inicial de 3,2 MW a 10 MW, aproximadament
El Consoci de Residus i Energia de Menorca ha publicat avui la licitació per a la contractació de la redacció del projecte executiu de repotenciació del Parc eòlic de Milà, que suposarà el desmantellament dels tres molins actuals per instal·lar tres nous aerogeneradors de més potència, passant d'una potència eòlica instal·lada inicial de 3,2 MW a 10 MW, aproximadament.
Repotenciar el parc de MIlà
La licitació té per objecte possibilitar la repotenciació del parc eòlic abans de la finalització de la seva vida útil, prevista per al febrer de 2024. El projecte, que estarà estructurat en diverses fases d'execució, inclourà a més la construcció d'una planta fotovoltaica a la base de la nova instal·lació eòlica que permetrà arribar fins als 15 MW de potència instal·lada, així com de bateries per a acumular l’energia.
“L’aposta de Menorca per la descarbonització del sistema energètic“
A la pràctica, la repotenciació constituirà la construcció d'un nou parc eòlic de Milà molt més potent que aprofitarà al màxim l'àrea poligonal autoritzada del parc per generar energia amb renovables. En condicions òptimes de generació, la nova instal·lació podria generar més de 22.000 MWh/any, que permetria abastir a més de 6.000 llars a l’any.
20 anys de funcionament de l'actual parc
El president del Consorci de Residus i Energia, Josep Juaneda, ha destacat “l’aposta de Menorca per la descarbonització del sistema energètic de l’illa d’acord amb l’Estratègia Menorca 2030, impulsant des del sector públic iniciatives singulars com el Parc eòlic de Milà, única instal·lació d’aquestes característiques a les Illes Balears.”
Amb el final de la vida útil del parc actual, la instal·lació complirà 20 anys en funcionament i acabarà el règim de retribució a què està acollit, el RECORE, provocant que l'energia generada a partir de llavors es pagui a preu de mercat majorista, raó per la qual s'impulsa també la repotenciació.
Elaboració d'un estudi socioeconòmic
Un aspecte rellevant és que la licitació inclou l'elaboració d'un estudi socioeconòmic per determinar el model d'explotació més adequat del parc, contemplant els principis de participació local i social a les noves instal·lacions.
A més, i atesa la limitació actual de capacitat d'accés a la xarxa, el projecte haurà de planificar la millor opció per dur a terme la repotenciació del parc en termes de fases d'execució d'eòlica, fotovoltaica i capacitat òptima de bateries d'emmagatzematge, i així regular l'abocament d'energia a la xarxa segons la capacitat d'evacuació disponible.
L'import de sortida d'aquesta licitació és de 269.824,72 € (IVA inclòs), i el termini de presentació d'ofertes finalitzarà el proper 16 de març.