Zoo s'acomiada després de 10 anys revolucionant la música en valencià
- La banda de Gandia, que ha publicat tres discos d'estudi, un EP i dos treballs en directe, prepara una gira de deu concerts
- Congregaren a més de 20.000 persones al Wizink Center de Madrid i al Palau Sant Jordi de Barcelona
Ha arribat l’últim ball del mico. El grup valencià Zoo ha anunciat el seu ‘adéu’ després de deu anys apujats a l’escenari. El seu rap assequible ha revolucionat l’escena musical en la nostra llengua. Ara, preparen una gira de deu concerts per tot l’Estat.
La banda de Gandia ha comunicat la seua retirada amb un vídeo publicat en xarxes socials on un mico, el seu animal icònic, escapa del zoològic i de l’estrés urbà, i s’endinsa en la foscor del bosc. Torna a ser lliure. Ja no té captors, ni amos ni autors. És patrimoni col·lectiu.
Una trajectoria meteòrica
Zoo ha publicat tres discs d’estudi, Tempestes venen del sud, Raval i Llepolies, un EP i dos discs en directe. També un conte il·lustrat sobre Palestina que acaba de publicar. El seu primer hit, ‘Estiu’, fou un èxit i acumula 7’6 milions de reproduccions en YouTube.
La proposta musical de Zoo combina sonoritats urbanes amb lletres d’enorme qualitat poètica, des d’una subjetivitat autèntica, àcida i sorneguera. Aconseguiren reunir 20.000 persones en el Wizink Center de Madrid i en el Palau Sant Jordi de Barcelona. La seua música ha trencat barreres culturals i lingüístiques. Han actuat en països com França, Polònia, el Japó, Alemanya, Hongria, Anglaterra, Suïssa, Bèlgica i Palestina.
Breu gira abans de l'acomiadament
Fa uns dies, Zoo ja va donar pistes que feien intuir un canvi d’etapa, però ningú no s’esperava l’adéu definitiu. Per cap d’any, actuaren davant de 7.000 persones en el Festivern, a Tavernes de la Valldigna, i en l’acampada van aparéixer pintades amn la icona del grup i el lema “He sigut feliç”. Arxivaren totes les seues publicacions d’Instagram i penjaren una imatge d’una d’eixes pintades. Això va despertar inquietud entre els seus seguidors. Ara s’han confirmat les sospites.
Abans del seu comiat, faran una gira breu que començarà al març amb deu concerts a la Riviera de Madrid, el Garaje Beat Club de Murcia, el festival Telecogresca (Barcelona), Primavera Trompetera (Jerez de la Frontera), Iruña Rock, Zeid Fest (Bilbao), A Candeloira (Lugo), Viñarock (Villarrobledo), Sensenom Festival (Mallorca), Alterna Festival (El Bonillo) i l’últim, en la ciutat on va començar tot, Gandia, a la Safor, en el Pirata Beach Festival.
La banda sonora valenciana de l'última dècada
Serà el punt final a una trajectòria d’èxit després d’haver llegat a la cultura valenciana cançons que ja formen part de la història. Les seues lletres, quasi sempre reivindicatives, combinen crònica social i balls dissidents contra totes les convencions. Han compost autèntics himnes contra les desigualtats, la precarietat laboral, el feixisme o el poder financer, però també han mostrat tendresa parlant de l’amistat, la sensualitat més picant i les ferides de la vida. I han posat banda sonora a la nostra terra, retratada amb tots els matisos i contrastos.
Zoo ha superat pràcticament tots els números d’abast social i repercussió de la música en valencià, i ha deixat alt el listó de qualitat. Quan aparegueren en 2014, grups com Obrint Pas i La Gossa Sorda els deixaren abonat un terreny que en altres èpoques fou un desert. Zoo va heretar un públic consolidat i ha sigut capaç d’eixamplar-lo.
Una herència que ara deuen mantindre els portadors actuals de l’escena musical valenciana, que en les últimes setmanes també ha patit baixes, estes indefinides, d’altres grups importants com Smoking Souls i El Diluvi.