Incidents en baixos turístics a València: turismefòbia o defensa dels barris?
- Els empresaris turístics denuncien vandalisme contra les propietats privades
- Patraix alerta de la mort del comerç local: han passat dels veïns anant a comprar a un passeig de maletes
El malestar veïnal a la ciutat de València contra la proliferació d'habitatges turístics és ben palpable. Cada vegada és més comú trobar-se amb pintades que denuncien el turisme descontrolat a la ciutat. Les més recents, al barri del Cabanyal, identifiquen quins habitatges són d'ús turístic, un fet que ha reobert un debat que està sempre viu: qui es beneficia realment del turisme?
Este problema no es limita al Cabanyal. Al barri de Patraix, s'han detectat més incidents. Alguns turistes han denunciat trobar silicona en els panys dels seus lloguers en tornar de visitar la ciutat, fet que els ha obligat a pernoctar en altres llocs. Els empresaris del sector defineixen aquests actes com a turismofòbia i un atac intolerable a la propietat privada. En canvi, els sindicats d'habitatge ho veuen com un símptoma visible del patiment dels veïns davant l'encariment de la vivenda. Les associacions de veïns rebutgen els incidents, però demanen a l'Ajuntament que prenga mesures urgents per frenar una situació que està perjudicant la València dels barris.
Els 10.286 habitatges turístics estan augmentant el preu de la vivenda: cada vegada és més difícil la compra i el lloguer. Els veïns es veuen obligats a abandonar els barris on han crescut, mentre que les llars i comerços locals es transformen en apartaments turístics. Esta situació està generant un clima de descontentament i tensió creixent a la ciutat. Així, mentre els empresaris turístics i els propietaris d'aquests habitatges obtenen beneficis, els residents de tota la vida pateixen les conseqüències d'un mercat immobiliari en què diuen, les vacances del turista tenen prioritat sobre el dret a l'habitatge per als ciutadans locals. El debat continua, i la ciutat busca un equilibri entre el desenvolupament turístic i el benestar de la seua comunitat.
“Pa per a pocs, misèria per a molts”
“Un turista més, una veïna menys.” Això és el que es llegeix en un dels cartells que penja en un balcó del Cabanyal. Álvaro Lancharro, membre del Sindicat del barri, és contundent: “Ens estan expulsant dels nostres barris.” Els Poblats Marítims ha estat tradicionalment una zona amb molta presència turística, però en els últims anys, els pisos turístics no han deixat d’augmentar, i, paral·lelament, el preu del lloguer. En els últims 10 anys, ha apujat un 200%.
“ Ens estan expulsant dels nostres barris“
“El que abans era habitual, veure veïns anant a comprar, ara s’ha convertit en un passeig de maletes. Al centre ja no cabien més turistes, i ara s’han expandit per tota la ciutat”. Així descriu el president de l'associació de veïns de Patraix la nova normalitat al barri. Explica que senten que estan davant la mort del comerç local, perquè és impossible llogar una planta baixa. A més, Pla es pregunta: “quin turisme estem oferint?”. Parla de baixos reconvertits en set pisos que semblen més amagatalls que habitatges turístics. Tot i això, condemna el vandalisme i diu que cal respectar la propietat privada, però assenyala que estos actes són el resultat d’una situació insostenible per als veïns i veïnes.
Mala imatge de cara al sector
Les pintades i els incidents als panys afecten greument la imatge de la ciutat. Ho diu Eric Sanjaime, president de AVAEC: “Hem posat este problema en mans de les autoritats, principalment per la imatge que es transmet del sector. Ens han contactat turistes que s'han quedat al carrer perquè no poden obrir la porta del seu allotjament, es queden desorientats i no saben si han estat víctimes d'un robatori…”.
Les empreses turístiques qualifiquen aquests actes com a “turismefòbia” i demanen que el regidor d'urbanisme parle amb ells. Exigeixen formar part del Consell Municipal de Turisme per abordar estos incidents que consideren “desastrosos” per a una província que “viu del turisme”.