Avui al programa hem parlat amb Carme Ruscalleda de panellets. Per saber-ne més, de manera detallada us deixem la recepta escrita.
PANELLETS
ICONA, de la pastisseria tradicional catalana, l’origen es controvertit, podria ser una adaptació dels pastissos de massapà europeus de Sant Marc o molt probablement originaris de la cultura àrab. Els panellets son datats des del segle XVIII, i vinculats a la celebració de Tots Sants, molt populars, elaborats tan a pastisseria professional com a la domèstica.
Per a 6 / 8 racions
La pasta de massapà
500 g d’ametlla en pols
350 g de sucre blanc
150 g d’aigua mineral
½ clara d’ou
Pels sabors dels panellets
200 g de pinyons
200 g de codonyat
200 g de coco ratllat
2 rovells d’ou
disposeu del forn calent a 210º
Elaboració de la pasta mare (massapà)
1---Preneu una cassola prou ample i poseu-hi el sucre i l’aigua, poseu-hi a coure al foc, i en arrencar el bull, aboqueu-hi la pols d'ametlla, heu de remenar continuadament, sobre el foc i continuar la cocció fins que la pasta cou, fa butllofes i es desenganxa de les parets de la cassola, la operació no dura més d'un minut, aboqueu la pasta obtinguda a un bol i deixeu-la refredar.
2---Quan la pasta sigui freda, incorporeu-hi la 1/2 clara d’ou sense muntar, i remeneu-ho molt bé. De nou deixeu reposar la pasta unes dues hores a la nevera per poder elaborar els panellets. (És molt pràctic fer la pasta mare la vigília )
Elaboració dels panellets
1---Dividiu la pasta mare en tres parts.
Els de pinyó: Preneu de les parts de pasta, formeu boles petites i regulars i arrebosseu-les amb els pinyons, la pasta mare és el suficient enganxosa per retenir els pinyons enganxats. Poseu-los en una plàtera de forn amb paper de forn al fons i pinteu-los amb la gema d’ou, mesclada amb un rajolí d’aigua. Fornejeu-los al forn ben calent a 210º, aproximadament només uns 6 minuts, just el temps de daurar els pinyons, l’objectiu es aconseguir una crosta exterior bonica i seca i l’interior ben tendre. Deixeu-los refredar i manteniu-los a temperatura ambient.
Els de codonyat D’una altra de les parts de la pasta mare, estireu-la amb el corró, entre dos papers de forn siliconat, fins aconseguir un gruix d’un cm. Disposareu d'una base de massapà llisa i plana. poseu-hi, de llarg a llarg una tallada gruixuda de codonyat, com una barra d'un centímetre de gruix. Emboliqueu el codonyat amb el massapà, us quedarà com una barra llarga i farcida, arrebosseu-la amb sucre i talleu-la a trossos d'un gruix de 2 cm. Poseu-los en una plàtera de forn sobre paper de forn. Fornejeu-los a 210º, només una 5 minuts just el temps de fer una crosta subtil. Deixeu-los refredar i manteniu-los a temperatura ambient
Els de coco, L’última part de pasta mare, amasseu-la amb el coco ratllat i doneu-els-hi forma rodona o en punta com un bolet. Poseu-los en una plàtera de forn i sobre paper de forn. Fornejar a 200º durant només 4 minuts. Deixeu-los refredar i manteniu-los a temperatura ambient
APÈNDIX DE LA RECEPTA
Amb la pasta de massapà podeu ser creatius i elaborar panellets ben originals, podeu jugar amb fruita confitada, o amb fruits secs com els festucs, o amb xocolata, o amb espècies.
Com que la massa mare es massapà pur, podeu també portar-lo al mon creatiu de peces més grans com els torrons amb fruites confitades i pinyons.
++++++
Us desitjo una bona castanyada i diada de Tots Sants!