Els incendis forestals a Catalunya són un problema recurrent, i es calcula que el 90% d'aquests són provocats, de manera directa o indirecta, per l'activitat humana
Avui, a primera hora, a l'Entrellat, hem parlat sobre els incendis forestals, perquè cada any per aquestes dates comencem a preparar els boscos per la temporada d’estiu. Enguany, la situació als boscos catalans és millor que en anys anteriors, però cal tenir en compte que les pluges dels últims dies poden afavorir el creixement de vegetació, que pot convertir-se en combustible en cas d'incendi.
Hem parlat amb Josep Vilalta, sotsinspector del Cos d'Agents Rurals, qui ens ha explicat que, tot i la millora de la situació, la precaució continua sent essencial. A més, sabem que les causes dels incendis, com la sequera i la intervenció humana, són les principals amenaces, però també hi ha altres factors, com el risc que suposa la xarxa elèctrica. A Catalunya tenim més de 100.000 km de línies elèctriques, i el 53% d’aquestes són aèries, passant per zones boscoses o de vegetació.
Per saber-ne més, hem comptat amb la intervenció de Francesc López, responsable de la xarxa d’alta tensió d’Endesa a Catalunya, qui ens ha explicat les mesures que s'estan prenent per minimitzar els riscos.
Finalment, hem conegut projecte europeu SenForFire, on investigadors espanyols han desenvolupat una xarxa innovadora de sensors capaços d’identificar gasos a l’ambient durant les primeres fases d’un incendi. Aquesta tecnologia pot ser una gran eina per protegir les zones forestals i, sobretot, per salvar vides. Per conèixer més detalls sobre aquest projecte, hem parlat amb Llibertat Abad, investigadora del Grup MESSI de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona.
A més, hem parlat sobre el malbaratament alimentari a les llars espanyoles, un fenomen que afecta un nombre elevat de llars. Segons el 2n Baròmetre del Desperdici Alimentari presentat avui per l'Associació de Fabricants i Distribuïdors, el 36% de les llars espanyoles admeten llençar aliments, mentre que només un 18% aconsegueix aprofitar tot el que compra.
Hem parlat amb Marta Munné, responsable d’estudis de l’Associació de Fabricants i Distribuidors, que ha indicat que, tot i que la tendència cap a la reducció de la deixalla a les llars és positiva, encara és molt lenta. El malbaratament alimentari al nostre país es pot explicar per diversos factors, com la falta de planificació, la compra excessiva de productes i la manca de temps per organitzar-se bé.
A més, com cada dimecres ens ha acompanyat el Dani Niño amb el seu "Multivers Català".