En Directe a Ràdio 4
'Xai de primavera' amb Carme Ruscalleda
- Per a 4 racions necessitarem 4 talls de xai amb l'os que pot ser espatlla, cuixa o coll
- Al final hi posarem una picada perfumada
- Entrevista a En directe a Ràdio 4
Avui la xef Carme Ruscalleda ens ha donat les instruccions per fer un "Xai de Primavera": Xai al forn amb hortalisses de primavera: cebes i alls tendres, pastanagues i pèsols.
Per a 4 racions:
- 4 talls de xai, amb os, d’uns 250g cada un
- (pot ser tant de l’espatlla, o de cuixa o del coll)
- Un adob triturat al túrmix:
- 100 ml d’oli d’oliva
- 100 ml d’aigua
- La polpa de 2 nyores hidratades
- I grà d’all
- Un xic de farigola, romaní i menta (si podeu fresc, som a la primavera!)
- 15 g de sal
- 4 g de pebre negre
Hortalisses de primavera
- 1 manat de pastanagues nanes (unes 10)
- 1 manat d’all tendres (uns 6)
- 2 manats de cebes tendres (unes 10)
- 300 g de pèsols desgranats molt tendres
- 3 branquetes de menta i 3 de julivert
- Una picada perfumada, triturada la túrmix
- 150 ml de l’aigua de la cocció de les hortalisses
- La menta i julivert de la cocció de les hortalisses
- 50 g de pinyons + 50 ml de moscatell
ELABORACIÓ
- Caldrà preescalfar el forn a 170º i posar els talls de xai amb os en una safata fonda de forn a la mida dels talls, i pintar-los amb l'adob per sobre i per sota dels talls. Poseu-ho coure al forn a 170º, durant 90 minuts, cada 30 minuts, doneu la volta als talls i continueu la cocció.
- Mentrestant, peleu les hortalisses, (reserveu a part els pèsols) les pastanagues, els alls, les cebes i el ramet de menta i julivert, feu-los coure amb 3 litres d'aigua bullent i 50 g de sal durant només 2 minuts, escorreu-los (reserveu l'aigua de cocció) i reserveu les hortalisses sense passar-les per aigua freda, un cop fredes, feu-les a talls regulars.
- Un cop passats els 90 minuts de la cocció dels talls, (controleu si els calgués més temps) serà el moment d'incorporar a la safata les hortalisses prebullides i els pèsols crus, i mullar-hi tot amb la picada perfumada que heu triturat, continueu la cocció tot junt al forn, també a 170º, durant 10 minuts més i el plat és llest per degustar i compartir!.