Enlaces accesibilidad

El cas Pier: Per què decidiria algú desaparèixer?

  • En Pier explica el perquè de la seva desaparició voluntària a 'Codi 6'
  • Quines circumstàncies fan que una persona decideixi trencar amb tot?

Per

El cas Pier: Per què decidiria algú desaparèixer?
El cas Pier: Per què decidiria algú desaparèixer?

Sabies que la majoria de les persones desaparegudes, almenys aquest 2023, marxen de manera voluntària? La majoria són homes, de nacionalitat espanyola i majors d'edat. De fet, des del Centre Nacional de Desapareguts subratllen que aquests casos es donen amb freqüència i asseguren que les causes darrere d'aquestes desaparicions, són molt diverses. 

El programa de Ràdio 4 presentat per Oriol Nolis, 'Codi 6', porta el cas d'en Pier. Un home que vol que la seva experiència serveixi perquè la societat pugui entendre els motius que porten moltes persones a prendre una decisió tan dràstica com desaparèixer del mapa sense deixar rastre, o almenys, intentar-ho.

Moltes persones desapareixen voluntàriament

Moltes persones que no poden amb els problemes desapareixen voluntàriament

Una secta perillosa

Desembre de 2021. En Pier viu a Madrid, però passa Nadal amb la seva família a França. Els seus pares no noten res estrany durant els dies festius que estan junts. El que no saben és que una setmana després, quan el seu fill torni a Madrid, se li perdrà el rastre i ells hauran de denunciar la seva desaparició. Serà llavors quan expliquin a la policia que sospiten de l'exmuller del seu fill, seguidora d'una secta perillosa i de la qual s'havia separat pocs mesos abans.

Manuel Perez Mier, cap del grup de desapareguts de la Policia Nacional, explica com a l'inici de la investigació que anomenen "operación centinela", sospiten de la dona d'en Pier. "Aquesta mala relació que tenien ens cap a sospitar”, comenta. Pier va manifestar als seus coneguts la por que tenia a la seva dona. Malgrat tot, els investigadors es van adonar que el desaparegut era una persona pacífica i amb una vida ordenada així que era estrany que hagués tallat la relació amb tothom. 

Gir de 180°

El cas fa un gir de 180° gràcies a la cooperació internacional. Les autoritats franceses informen les espanyoles que Pier pot seguir a Madrid i que potser està dormint en algun alberg o associació. I així és, en un local del C/ Embajadores de Madrid es va trobar a Pier, desaparegut durant 10 mesos, en pèssimes condicions. Vols descobrir el perquè de la seva fugida? 

Quines circumstàncies fan que una persona decideixi trencar amb tot? Problemes en el treball, una complicada relació de parella i un fort sentiment d'incomprensió. Totes les respostes en aquest capítol de 'Codi 6'.