Enlaces accesibilidad

Com crear pintura a partir de plantes?

  • Sara Valls, experta en tints naturals, extreu el color de plantes i flors per fer pintures en aquarel·la i oli 
  • Descobreix el rol que juguen les plantes en alguns grans quadres de museus espanyols

Per
Va de Verd - Plantes que pinten molt

Sara Valls, del seu estudi de ‘Botánica’ a Escaldes d’Engordany (Andorra), fabrica pigments vegetals per crear pintures. De fet, va descobrir el procediment per aconseguir-ho gràcies a un error quan estava fent colorant per teles, que és al que es dedica habitualment. L’experta en tints va notar que la roba no es tenyia, però que, en canvi, podia extraure pigments. 

Pintura taronja a partir de clavell de moro 

A ‘Va de Verd’, Sara Valls explica com aconseguir un pigment de clavell de moro, originari de Mèxic amb flors de color taronja per crear una pintura d’aquarel·la. Segons apunta, és una planta força tintorera, és a dir, que desprèn tint amb facilitat. 

En primer lloc, les flors s’han de posar en una olla amb aigua a bullir una mitja hora com a mínim. Després de l'ebullició, el líquid resultant, s’ha de colar. En aquest moment es pot comprovar com el color taronja s’ha quedat en el líquid, malgrat que el color no sempre correspon amb el que percebem a la natura. Hi ha pigments que no es corresponen en absolut amb el color de la planta, com ara el del pètal de rosa que és verd. 

Pintura taronja a partir de clavell de moro

Colar l'ebullició de les flors.

Una vegada es tingui el líquid resultant de l’ebullició dels clavells de moro, s’han d’afegir mordents, sals metàl·liques que atraparan el color separant-lo de l’aigua. Es produirà una reacció que si no es presta atenció, potser farà vessar l’aigua tintada. Durant aquest pas, el mordent atrapa el color i el solidifica en un procés de sedimentació que pot durar fins a 24 hores.  

El resultat 

Passades les 24 hores, el sediment s’ha de colar i s’ha de lligar. Es pot fer amb olis si és per fer pintura a l’oli; amb ceres per crear pintures a la cera; o amb goma aràbiga si és per fer aquarel·la. Un cop es fa la mescla, la pintura estarà llesta per deixar-se emportar per la creativitat i posar-se a pintar! T’hi animes?   

El resultat

María Gómez ensenya el dibuix que ha pintat amb tint vegetal.