Enlaces accesibilidad

L'esport, una eina de reinserció social a les presons catalanes: de La Model a Quatre Camins

Per
L'esport com una eina de reinserció a les presons: l'exemple de Quatre Camins
Dos jugadors durant la jornada 'El bàsquet torna a La Model'

El Club de Bàsquet Llibertat, creat als anys vuitanta del segle passat a l'antiga presó de La Model, va ser el primer equip format per interns que va competir fora dels murs del centre. Des de llavors, altres penitenciaris catalans participen en lligues federades. El de Quatre Camins, situat a la Roca del Vallès, competeix a handbol i futbol sala.

Per parlar de l’esport com a eina d’integració i reinserció social a les presons catalanes, el programa de Ràdio 4 ‘Més que esport’ s’ha traslladat a Quatre Camins. La presentadora Marga Lluch ha entrevistat Cèlia Ávila, coordinadora d’educadors socials del centre, Oriol Serra, tècnic d’esports, i l’Àlex, un dels interns que va participar en l’acte ‘El bàsquet torna a La Model’, que es va celebrar el passat 21 de novembre al Centre Cultural La Model de Barcelona.

Durant la jornada, que recordava la creació del mític Club de Bàsquet Llibertat, es va fer un partit amistós entre un equip format per 12 interns de diferents centres penitenciaris de Catalunya i un altre format per membres de la Federació Catalana de Bàsquet i de la Fundació del Bàsquet Català. “M'ho vaig passar bé i vaig recordar vells temps”, recorda l’Àlex al programa radiofònic.

El bàsquet es torna a jugar a La Model

L’evolució de l’esport a les presons catalanes

La presència del bàsquet a La Model a través el C.B. Llibertat va impulsar la pràctica d'altres esports a les presons catalanes com a eina de salut i d'integració per millorar la situació de les persones internes. Tal com comenta Oriol Serra, l'activitat esportiva als centres penitenciaris ha evolucionat des de la dècada dels anys vuitanta: “Hem passat per una situació de precarietat, improvisació i fer cadascú el que podia, a estructurar una activitat física, regular-la i que ja sigui part de la vida del centre".

L'esport fa que t'oblidis d'on ets

Serra també destaca que ara la resta de professionals veuen l’esport com a una eina essencial dins de la presó. “Psicòlegs, caps d'unitat i subdirectors... Tots entenem que l'activitat física és indispensable per a la vida d'un centre i per la bona evolució dels interns", assenyala el tècnic. “L'esport fa que t'oblidis d'on ets, que no és fàcil”, assegura l’Àlex.

L'activitat a Quatre Camins

Cèlia Àvila, que va ser la primera tècnica d'esports a Quatre Camins, explica a 'Més que esport' que quan es va inaugurar la presó situada a la Roca del Vallès el 1989 van intentar seguir les passes de La Model, però que va ser difícil perquè "no hi havia monitors d'esports, només contractaven educadors socials". Amb el temps, van arribar especialistes de les federacions de futbol sala, bàsquet, vòlei i handbol i, finalment, l'any 97 es va poder constituir un equip de futbol sala federat. Segons comenta Oriol Serra, molts presos van voler formar-ne part. “No tothom podia jugar federat, no tothom podia sortir a fora, però sí que va ser un reclam perquè molta gent participés de l'activitat física als centres.”

Centre Penitenciari Quatre Camins

Entrada del Centre Penitenciari Quatre Camins

Avui en dia, a Quatre Camins l’activitat esportiva s’organitza en franges horàries. Els interns poden fer esport dirigit pels tècnics o també lliurement. A banda del futbol sala o de l’handbol, també es practica ioga, CrossFit, bicicleta estàtica i altres disciplines.

La conflictivitat apareix quan no hi ha res

L'esport als centres penitenciaris és essencial, fins i tot des del punt de vista de la seguretat. “La conflictivitat dins de l'àrea esportiva o mentre fan activitats és baixíssima. La conflictivitat apareix quan no hi ha res”, assegura Serra. “Així no estan tot el dia al patí aguantant el que és inaguantable”, afegeix l’Àlex.

A Quatre Camins hi ha al voltant de 1200 presos i una mica més de la meitat fan esport, segons els tècnics. “Entren molts interns amb problemàtica de salut mental i cada cop, desgraciadament, més joves. Ens costa molt motivar-los per qualsevol cosa. Llavors, una de les coses que hem de fer és arribar a ells.” El repte: que tothom practiqui esport a la presó.

Radio

anterior siguiente