La generació Z es declara menys heterosexual que mai
- Només el 52% dels joves d’entre 16 i 24 anys a Espanya s’identifiquen exclusivament com a heterosexuals, segons el CIS
- Les noves generacions rebutgen les categories tancades i abracen una mirada més lliure i inclusiva
Les noves generacions estan protagonitzant un canvi profund en la manera d’entendre la sexualitat. Un nombre creixent de joves es desmarca de l’etiqueta “heterosexual” i s’identifica amb orientacions sexuals diverses o directament rebutja etiquetar-se. Aquesta tendència reflecteix una transformació social important, on el model tradicional d’heteronormativitat perd força i guanya espai una visió més oberta, fluida i personal de la identitat sexual.
Al programa 'De nit', de Ràdio 4, la psicòloga i sexòloga Elena Crespi destaca aquest fenomen: “Cada cop hi ha més persones joves que no són heterosexuals. Ho veiem a les consultes, a les escoles, a les xarxes socials… Hi ha un desig clar de viure la sexualitat amb llibertat i sense haver de donar explicacions”.
Fora etiquetes
Crespi, que fa anys que treballa en l’àmbit de la sexualitat i el feminisme, insisteix que aquesta diversificació no és una moda ni una tendència passatgera: “Quan parlem amb joves, ens adonem que les etiquetes clàssiques —com heterosexual, homosexual o bisexual— es queden curtes. Hi ha qui es defineix com a pansexual, demisexual, queer, i molts altres que prefereixen no posar-se cap etiqueta. I això també és vàlid. El més important és que es puguin expressar tal com són”.
“Ara hi ha youtubers, influencers, sèries, llibres i pel·lícules que mostren realitats LGTBI+...“
Segons dades de l’última enquesta del CIS (Centro d'Investigacions Sociològiques), només el 52% dels joves d’entre 16 i 24 anys d'Espanya s’identifiquen exclusivament com a heterosexuals. El 18% es defineixen com a bisexuals, un 6% com homosexuals, i un 24% diu no identificar-se clarament amb cap etiqueta o prefereix no respondre. Aquestes xifres contrasten amb generacions anteriors, on la gran majoria es declarava heterosexual sense matisos.
L'educació té un paper fonamental
Elena Crespi també apunta al paper fonamental de l’educació sexual i els referents mediàtics: “Ara hi ha youtubers, influencers, sèries, llibres i pel·lícules que mostren realitats LGTBI+ d’una manera molt més quotidiana. Això fa que els joves es vegin reflectits i entenguin que la seva experiència no és una excepció, sinó una part més de la diversitat humana”.
En aquest sentit, Crespi posa l’accent en la importància de garantir espais segurs perquè infants i adolescents puguin parlar obertament sobre el que senten: “Quan oferim escolta, confiança i informació, la diversitat aflora. El problema no és que ara hi hagi més joves no heterosexuals, el problema era que abans estaven invisibilitzats, reprimits o obligats a fingir”.
Día de la Visibilidad Bisexual: "Muchas personas bisexuales seguimos sin denunciar las agresiones"
La psicòloga recorda que encara hi ha molt camí a fer: “Encara hi ha joves que viuen rebuig, discriminació o incomprensió per part de la família o l’entorn escolar. Per això cal continuar treballant des de l’educació i la sensibilització”.
La tendència és clara: la generació Z i les que venen darrere estan redefinint el concepte d’orientació sexual. Rebutgen les categories tancades i abracen una mirada més lliure i inclusiva. I ho fan amb veu pròpia, tot trencant esquemes i construint noves formes d’estimar i ser.