TVE arriba a Barcelona: el senyal de televisió revoluciona les llars catalanes
- TVE va començar les seves emissions a Barcelona el febrer de 1959, connectant la ciutat amb Madrid gràcies a un enllaç de senyal hertziana que va transformar el consum televisiu.
- Descobreix com ha evolucionat la televisió a Catalunya a través d'altres continguts de RTVE
Feia tres anys que el senyal de televisió havia arribat a Espanya, i TVE va posar en marxa un ambiciós projecte per portar-lo a Barcelona. En menys d'un any, els serveis tècnics de TVE van completar la instal·lació d'un sistema d'antenes d'enllaç que permetia la transmissió del senyal herziana des de Madrid fins a la capital catalana. Aquest avanç va ser possible gràcies a set estacions d'enllaç que travessaven un recorregut de 550 quilòmetres, amb Saragossa com a punt intermedi. Així, a principis de febrer de 1959, Barcelona es convertia en la segona ciutat espanyola amb emissió televisiva de TVE.
El projecte no només va implicar l'enllaç de senyals, sinó també la construcció d'infraestructures específiques. El desembre de 1958, amb una gran expectació, s'havia instal·lat el repetidor principal per a Barcelona. Aquesta estructura monumental incloïa una antena de 60 metres d'alçada i tres tones de pes, dissenyada per resistir les inclemències del temps, especialment els forts vents que es podrien produir a la ciutat.
Paral·lelament, l'Ajuntament de Barcelona va cedir l'espai del Miramar, un antic restaurant situat a la muntanya de Montjuïc, per albergar els primers estudis de TVE a Catalunya. Així, es va consolidar la presència de la televisió pública a la regió, un pas que transformaria la forma en què els catalans consumien informació i entreteniment.
El moment culminant va arribar el 15 de febrer de 1959, quan TVE va iniciar oficialment les seves emissions a Catalunya amb la retransmissió d'un partit de futbol entre el Reial Madrid i el F.C. Barcelona. Aquest esdeveniment va provocar una autèntica revolució entre la població: només l'avís de la imminent transmissió va fer disparar les vendes de televisors. Durant els primers dies de febrer, les botigues van veure com els aparells s'esgotaven, especialment després de l'anunci que el clàssic del futbol espanyol es podria seguir en directe. En només tres dies, entre dijous i dissabte, es van vendre més de 6.000 televisors a la ciutat, marcant l'inici d'un nou fenomen de masses.
En qüestió de setmanes, els televisors, que fins llavors havien estat presents sobretot en bars i botigues d'electrodomèstics, es van convertir en un element habitual a moltes llars catalanes. La televisió, amb TVE al capdavant, es va consolidar com un mitjà de comunicació essencial, transformant no només l'oci, sinó també la vida social de la ciutadania.