Aquesta setmana "Moments" repassa la història dels balnearis de Catalunya
- L'historiador i professor Joan Josep Molina Villar recordarà el paper jugat per l'aigua termal en els orígens dels balnearis
Raül Díaz presenta el programa des de les restes de les termes romanes de Caldes de Montbui
"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa. El programa s’emet els diumenges a les 11:15 hores a La 2.
Aquesta setmana el programa "Moments" torna a endinsar-se en els balnearis que van proliferar a Catalunya, gràcies a les propietats guaridores de les nombroses aigües termals que hi ha a casa nostra. El termalisme es coneix des de fa segles, però van ser els grecs i els romans els que van posar les bases dels tractaments hidroterapèutics actuals. Enguany, a Catalunya hi ha prop de vint balnearis.
Després d’uns segles de baixa activitat, el fenomen balneari s’activà al segle XIX quan les activitats termals i els seus tractaments mèdics foren oficialitzats. Als anys vint del segle XX els balnearis gaudiren de molt bona reputació, no tant pels tractaments com per l’oci, el joc i l’esbarjo. Els avenços científics, la bacteriologia i la farmacologia, a més de la Guerra Civil, suposaren un nou retrocés del termalisme.
A Catalunya hi ha prop de vint balnearis, localitzats en ciutats com Caldes de Malavella, Caldes de Montbui o Caldes d’Estrac. Els balnearis i els banys fomenten tota una nova sèrie d’activitats i relacions socials i econòmiques que són la base de l’estiueig i del turisme actual a Catalunya. Localitats senceres reben la influencia del balneari i aprofiten la climatologia i el microentorn per convertir-se en estacions termals o climàtiques o ciutats d’estiu, o d’hivern. Amb el temps, i ja a les acaballes del segle XX, els balnearis es reconverteixen en centres termals que integren una àmplia oferta d’activitats lúdiques, recreatives i preventives de salut mitjançant l’aigua i que s’estén al segle XXI.
El capítol d’aquesta setmana compta amb la participació d’en Joan Josep Molina Villar, doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona i en Història per la Universitat Pompeu Fabra, i bon coneixedor del paper jugat per l’aigua termal en el desenvolupament d’aquesta activitat lúdico-medicinal i social des dels seus inicis fins l’actualitat.
"Els balnearis" és un reportatge de Margaret Rius i Arantxa Tormo