La història del tèxtil a Catalunya, al programa "Moments"
- Raül Díaz fa la presentació des de la colònia Sedó d'Esparreguera
"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa. El programa s'emet els diumenges a les 11:15 hores a La 2 de TVE.
Aquest diumenge "Moments" repassa la història del tèxtil a Catalunya amb l'ajuda de la historiadora Rosa Serra i del director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, Eusebi Casanelles. Raül Díaz s'ha desplaçat fins a la colònia Sedó d'Esparreguera, per fer la presentació des del cor d’una de les colònies tèxtils més importants de Catalunya
Durant molts anys el poder econòmic de Catalunya va estar en la indústria tèxtil cotonera i llanera. A Catalunya, com a tot arreu, vam entrar en la revolució industrial empesos pel tèxtil: partint de la tradició artesanal de les indianes i amb el suport dels avenços tecnològics del moment, es van instal.lar al costat dels rius -sobretot del Llobregat i del Ter- per tal d'aprofitar els salts d’aigua que produïen energia barata i feien moure les màquines de filar i de teixir de les seves fàbriques.
La historiadora Rosa Serra recorda que les colònies industrials eren petites ciutats autosuficients a redós de la fàbrica. Els ‘amos’, com s'anomenaven als patrons, eren empresaris barcelonins que vivien lluny de la colònia, però que hi edificaven veritables palauets per passar-hi curtes temporades i que, a més de propietaris de les fàbriques, també ho eren dels habitatges, els economats, la llum, els centres recreatius i, fins i tot, l’església.
El sistema de vida de les colònies industrials va patir la primera gran crisis als anys 60, però la majoria d’empreses va continuar treballant amb alts i baixos fins que, als anys 80, els seus productes van haver de competir amb els que arribaven d’Àsia i el Magrib, entrant en una nova crisi que els va obligar a tancar definitivament. Les colònies industrials han anat quedant abandonades sense, aparentment, futur, però, tal i com assegura la historiadora Rosa Serra, encara hi ha possibilitats si, a l’hora de buscar solucions, s’hi posa imaginació.
El problema va venir donat, en tot el sector tèxtil, per l'envelliment de la maquinària que requeria de fortes inversions de diners i l'acolliment a plans de reconversió per renovar la tecnologia i fer així més competitiva la producció. Tal i com diu en el reportatge Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, si Catalunya es vol mantenir dins el sector tèxtil actual s’ha d’optar per la qualitat, l’especialització i la creativitat.
"El tèxtil a Catalunya" és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Jordi Renú