La Fonda Europa i la família Parellada, a "Històries de taula i llit"
- Fonda Europa va néixer a Granollers l'any 1711
“Històries de taula i llit” recorre hotels, fondes i restaurants de Catalunya que tenen una llarga trajectòria transmesa de generació en generació. Dirigit per Soledad Gomis, el programa s’emet cada dia a les 19 hores a La 2 de TVE.
Avui divendres “Històries de taula i llit” està dedicat a la Fonda Europa i a la família que regenta l’establiment des de la seva fundació al 1771: els Parellada, un grup de persones que porten el ‘fondisme’ a l’ADN i que tenen establiments com la Fonda Europa a Granollers; Can Ribas de Montbui i els restaurants Senyor Parellada, Semproniana i el 7 portes de Barcelona
La Fonda Europa és tota una institució a Granollers. Nascuda l’any 1771, l’establiment ha estat regentat per la mateixa família des de la seva fundació: els Parellada. “Històries de taula i llit” ha aplegat a tots els membres de la família Parellada que es dediquen a la hostaleria al voltant d’una taula per parlar de la feina de fondista. Ramon Parellada, propietari de la Fonda Europa i del restaurant Senyor Parellada, a Barcelona, i les seves germanes Teresa, propietària de Can Ribas, i Ada, al front del Semproniana, es van trobar amb el seu cosí, Paco Solé Parellada, amo del 7 portes de Barcelona.
Ramon Parellada divideix el seu temps entre Granollers i Barcelona. És un mestre absolut en l’atenció al client i admira el savoir faire dels seus predecessors familiars. Li agrada vigilar la cuina, crear un entorn càlid i agradable, ben decorat, i anar de taula en taula.
La seva germana Teresa, que va estudiar i dedicar-se inicialment al magisteri, està bolcada de fa temps en Can Ribas de Montbui, la casa pairal familiar reconvertida en establiment dedicat a casaments i colònies infantils.
La petita dels Parellada, l’Ada, també va crear un restaurant a Barcelona: Semproniana. Les iniciatives de l’Ada son inesgotables i els seus recursos per capejar la crisi, originals i divertits.
Paco Solé Parellada, cosí dels anteriors, va néixer i créixer al restaurant 7 portes. Va compaginar la feina allà amb els estudis i, posteriorment, amb l’ensenyament universitari. Quan va aconseguir la càtedra, va donar un pas enrere al restaurant, però la seva passió és enorme i hi passa tant de temps com pot.