Enlaces accesibilidad
Diumenge 16 de novembre a les 11:15 a La 2

Els immigrants a Catalunya, aquest diumenge a "Moments"

  • El programa entrevista a Imma Boj, directora del Museu d'Història de la Immigració a Catalunya
  • Raül Díaz presenta "Moments" des de l’estació de França

Per
Ramona i Julian van arribar a Barcelona amb el "Sevillano"
Ramona i Julian van arribar a Barcelona amb el "Sevillano"

"Moments", el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz i realitzat per Jordi Renú. El programa s’emet els diumenges, a les 11:15 hores a La 2.

Aquest diumenge “Moments” està dedicat als milers i milers d’immigrants que han arribat a terres catalanes al llarg dels anys buscant una vida millor. El programa té com a protagonistes principals a Ramona i Julian, que van arribar a Barcelona l’any 1962 i que expliquen la seva història. El programa també entrevista a Imma Boj, directora del Museu d’Història de la Immigració a Catalunya i a Ghassan Saliba, secretari d’Immigració de CC.OO

La primera gran onada de nouvinguts té lloc a finals del segle XIX coincidint amb l’esclat de la industrialització. La majoria d’aquests immigrants procedents d’altres zones de l’Estat, feien les feines més dures, rebien un sou migrat i acabaven vivint en barraques.

Cap a finals del anys 50, en ple franquisme té lloc l’altre gran allau migratòria. Alguns dels trens que arribaven a Barcelona en aquella època plens d’immigrants el van posar nom i tot. És el cas del “Sevillano” que venia del sud o el “Shangai”, que sortia de Galicia. Al reportatge el matrimoni format per Ramona i Julian  expliquen la seva experiència personal des que l’any 1962 van arribar a l’estació de França.

El programa també ha entrevistat a Imma Boj, directora del Museu d’Història de la Immigració a Catalunya. El reportatge tampoc s’oblida dels actuals immigrants que no paren d’arribar des d’altres països i que ja no solen viatjar amb tren.  Ghassan Saliba, secretari d’Immigració del sindicat CC.OO, explica les característiques d’aquesta darrera immigració.

“Els immigrants a Catalunya” és un reportatge de Carmina Roig realitzat per Jordi Renú

RTVE

anterior siguiente