Enlaces accesibilidad
21 de juliol de 1969

I l'home va arribar a la lluna

Per
Arxiu TVE Catalunya - L'home trepitja la lluna

La nit del 20 al 21 de juliol de 1969 (hora espanyola), l'ésser humà va trepitjar per vegada primera a la Lluna. La missió Apollo 11 de la NASA es va enviar a l'espai quatre dies abans, el 16 de juliol de 1969 i va arribar a la superfície lunar el 20 de juliol d'aquest mateix any i l'endemà va aconseguir que dos astronautes (Armstrong i Aldrin) caminessin sobre la seva superfície. La missió està considerada com un dels moments més significatius de la història de la humanitat i la tecnologia.

La tripulació de l'Apol·lo 11 estava composta pel comandant de la missió Neil A. Armstrong, de 38 anys; Edwin I. Aldrin Jr. , de 39 anys i pilot del LEM, conegut com Buzz; i Michael Collins, de 38 anys i pilot del mòdul de comandament. La denominació de les naus, privilegi del comandant, va ser Eagle per al mòdul lunar i Columbia per al mòdul de comandament.

El comandant Neil Armstrong va ser el primer ésser humà que va trepitjar la superfície del satèl·lit terrestre el 21 de juliol de 1969 a les 2:56 (hora internacional UTC) al sud del Mar de la Tranquil·litat (Mare Tranquillitatis), sis hores i mitja després d'haver aterrat a la lluna. Aquesta fita històrica es va retransmetre a tot el planeta des de les instal·lacions de l'Observatori Parkes (Austràlia).

Amb l'arribada d'EUA a la Lluna es materialitzava el somni del president J. F. Kennedy, expressat en 1961 en un discurs davant el Congrés. Va ser Armstrong qui va encunyar la històrica frase: 'Un petit pas per a l'home i un gran salt per a la humanitat'. Frase que traduiria en directe amb la veu entretallada Jesús Hermida per a tots els televisors espanyols. El llavors corresponsal de TVE als Estats Units va ser l'encarregat de retransmetre des de l'estació de seguiment de la NASA en Houston (Texas) un dels moments més importants de la història.

La Luna está en el bote

"Los verdaderos protagonistas no fueron los astronautas, ni los periodistas, ni EEUU ni la NASA. El verdadero protagonista fue la televisión" (Jesús Hermida)

Es va establir un rècord d'audiència en televisió, ho van veure cinc-cents milions d'espectadors a tot el món, i a Espanya milers de famílies es van aixecar de matinada per seguir l'esdeveniment en TVE. "A Espanya aquest dia tots vam ser un: Televisió Espanyola" va dir Jesús Hermida.

Amb motiu del 40 aniversari de l'arribada de l'home a la lluna, RTVE va preparar l'especial "Regreso a la luna", presentat també per Jesús Hermida.

L'exploració del nostre satèl·lit

El Programa Apollo va ser desenvolupat per la NASA entre 1961 i 1975 amb l'objectiu d'enviar missions tripulades a la Lluna. Encara que la major reconeixement va ser pel Apollo 11, que va permetre trepitjar el satèl·lit terrestre al juliol de 1969, va haver-hi altres importants missions anteriors i posteriors a aquesta fita. El Apollo 7 va ser la primera d'elles que va incloure un vol tripulat: els seus astronautes van donar 163 voltes a la Terra. Per la seva banda, el Apollo 10 va ser el pioner en orbitar el satèl·lit.

Altres cinc missions posteriors a la del Apollo 11 van dur a terme alunizajes fins a desembre de 1972. A bord del Apollo 17, Eugene Cernan va ser l'últim ésser humà a trepitjar la Lluna. Des de llavors, l'home no ha tornat a deixar la seva petjada sobre la superfície llunar.

Malgrat el gran èxit de 1969, el programa Apollo va sofrir dos revessos importants. El primer d'ells es va produir al gener de 1967, quan van morir els tres astronautes del Apollo 1 durant uns exercicis d'entrenament. El Apollo 13 també va sofrir un accident a l'abril de 1970, aquesta vegada a l'espai, del que van escapar miraculosament amb vida els seus tres tripulants. La causa va ser l'explosió d'un tanc d'oxigen.

El Apollo 17 va ser l'últim de la seva sèrie, ja que els Apollo 18, 19 i 20 serien cancel·lats per restriccions pressupostàries

Text original en castellà: Nicolás Fabelo
Documentació: Víctor Peña i Ana Ortas

http://www.rtve.es/archivo/40-aniversario-hombre-luna/