Enlaces accesibilidad
7 de juny de 1982

Torrespaña, nova torre de comunicació de RTVE

  • El 7 de juny de 1982 es va produïr a Madrid la inauguració de Torrespaña, el popular "Pirulí", una torre de comunicacions de 232 m. d'alçada
  • Torrespaña fa referència al complex de RTVE que hi ha als peus de la torre, on es produeixen els informatius, hi ha la redacció principal i la seu del Canal 24h, entre d'altres àrees de la Corporació RTVE, com la de mitjans interactius
  • La construcció de Torrespaña el 1981 va costar 3.500 milions de pessetes
  • Va començar emetent senyal analògic amb motiu del Mundial de futbol de 1982 i ara Torrespaña viu l'era digital

Per
Más Gente - El Pirulí cumple 30 años

Coneguda popularment com 'El Pirulí', aquesta torre de comunicacions de RTVE és una de les icones de Madrid i referència de la seva 'skyline' a la zona nord de la ciutat. Amb 220 metres d'altura, des d'aquest centre emeten diverses cadenes de televisió i emissores de ràdio.

El Pirulí, ayer y hoy, en imágenes.

El Pirulí, ayer y hoy, en imágenes.

anterior siguiente
25 Fotos 1 / 25 ver a toda pantalla
  • Las obras del Pirulí empezaron el 17 de febrero de 1981 y se acabaron en menos de 12 meses.

  • En la construcción de Torrespaña se utilizó una técnica pionera al concebirlo como un tentetieso.

Des que es va construir el 1982 va ser propietat de RTVE fins a l'any 1989. Després va passar a mans de Retevisión fins a 2003, una de les principals empreses de radiodifusió del nostre país. A partir de llavors, el propietari de la torre és Abertis Telecom. Per tant, el Pirulí no és de Televisió Espanyola i en les seves plantes no hi ha cap plató.

¿Qué és el Pirulí?

El Pirulí és una torre de telecomunicacions, concretament de televisió, que serveix per portar el senyal TDT als principals punts de difusió del nostre país (els repetidors) i d'aquí a les nostres cases. Més de 400 antenes se sustenten en ell. Té una alçada de 232 metres en total, vuit plantes superiors i un ascensor que triga dos minuts i mig en arribar a dalt.

Torrespaña està en contacte visual amb els principals centres de producció de televisió. Mitjançant radioenllaç, aquests envien el seu senyal a la torre, i el Pirulí s'encarrega de redifondre els múltiplex de la nostra TDT per tots els centres repetidors principals del país. Per a això és necessari tenir contacte visual amb aquests centres, d'aquí l'altura de Torrespaña.

Viaje al corazón del Pirulí

Una altra de les grans funcions de la torre, és ser el centre emissor de Madrid. Igual que en cada localitat hi ha un centre repetidor / emissor, en el cas de la capital d'Espanya és aquest. Un tercer ús important, és haver servit i servir com a punt d'enllaços i retransmissions mòbils per a diferents directes i esdeveniments que s'han fet.

¿Quan es va construir el Pirulí?

Infografía: Torrespaña metro a metro. DISEÑO RTVE.ES

En la seva construcció es va utilitzar una tècnica pionera que va consistir en crear un peu de formigó de 29,50 metres de diàmetre i dos metres d'altura, i que posteriorment va ser repetida en altres construccions europees de similars característiques. La seva construcció va començar el 17 de febrer de 1981 per l'arquitecte Emilio Fernández Martínez de Velasco

És curiós que l'any 2002 es pruduís un curt-circuit que va deixar sense servei durant tres hores al servei de televisió i ràdio a Madrid. El curt-circuit va provocar un petit incendi, i pel que sembla per aquell llavors no es tenien instal·lats equips de 'backup'. A dia d'avui tot està doblat i les mesures de seguretat molt més ajustades a qualsevol imprevist.

¿Qui treballa en el Pirulí?

A la part alta del Pirulí hi ha més de 400 antenes i treballen unes 20 persones (entre tècnics, informàtics i personal de seguretat) estan treballant 24 h. , tots els dies de l'any, per donar vigilància i servei a tots els canals de televisió que emeten ininterrompudament en el nostre país.

En una de les primeres quatre plantes hi ha la sala de control, on es monitoritzen tots els senyals i es vigila que el funcionament i servei de tots els aparells sigui correcte.

Imagen de las telecomunicaciones en España, desde ella se distribuye la señala de radio y de televisión a más de cinco millones de habitantes. Comenzó emitiendo una señal analógica con motivo del Mundial de fútbol de 1982 y ahora Torrespaña vive la era digital.

RTVE

anterior siguiente