Maria Arnal i Marcel Bagès, a 'Efecte Collins'
El programa de música, 'Efecte Collins', neix amb la voluntat de mostrar, amb molta cura les propostes d'artistes ben diferents i referencials a Catalunya. Dirigit per Gonzalo Bello, s'emet els dijous i els diumenges a La 2 i els dissabtes a Ràdio 4.
'Efecte Collins' compta aquesta setmana amb Maria Arnal i Marcel Bagès, una de les formacions més populars dels darrers anys a Catalunya. Amb el seu primer disc, '45 cerebros y 1corazón', van trencar esquemes i amb el seu nou treball, 'Clamor', tornen a proposar una nova forma d'obrir camins a través del que ells anomenen pop mutant.
Des de la sala La Mirona de Salt, el duo presenta tres temes d'aquest nou disc: 'Ventura', cançó d'arranjaments electrònics i també de les destacades de l'àlbum; 'Fiera de mí', el primer senzill en què els sintetitzadors i els cors de veus tallades serveixen per parlar d'un món que demana a crits un canvi, i el 'Cant de la Sibil·la', una versió particular d'aquest drama litúrgic que ens endinsa en un món de sons i de veus no humanes.
Recuperen també pel programa 'Tú que vienes a rondarme', una cançó plena de capes de sons i de significats que ha esdevingut de les més especials per als seus seguidors. Tot en una posada en escena molt cuidada i amb una realització a mig camí entre la música en directe i el videoclip musical.
Al directe de Maria Arnal i Marcel Bagès s'hi sumen les Tarta Relena, duo de cant a cappella format per les veus de Marta Torrella i Helena Ros; i, a la guitarra elèctrica, el pedal steel i la direcció musical, en David Soler, també productor musical del darrer treball discogràfic de la banda.
Al mini documental musical de la setmana, la Maria Arnal reflexiona sobre com els arxius documentals i sonors han servit en la seva trajectòria musical com a punt de partida per a la creació i la transformació col·lectiva. Descobreix el projecte Càntut, que conserva i difon les cançons de tradició oral de les comarques gironines; accedeix als manuscrits del cant de la Sibil·la, de la Biblioteca Nacional de Catalunya, i parla de les veus animals i del cant dels ocells des del bosc inundat del Cosmocaixa.