Enlaces accesibilidad
La recepta perduda

'La recepta perduda' visita la Terra Alta per descobrir 'La clotxa'

  • Sílvia Abril comparteix aquest pla típic de la cuina de pagesos i pastors de les Terres de l'Ebre
  • Diumenge, 11 de desembre, a les 9:10h a La 1 i a les 14:20h a La 2 de RTVE Catalunya
  • Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya

Per
La clotxa es preparava directament al tros i constituïa un àpat complet per suportar les jornades de pastors i pagesos
La clotxa es preparava directament al tros i constituïa un àpat complet per suportar les jornades de pastors i pagesos

'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al matí a La 1 i al migdia a La 2.

'La recepta perduda' arriba a la Terra Alta en plena temporada de verema per descobrir l'àpat de pagesos i pastors per excel·lència: la clotxa.

'La recepta perduda' visita la Terra Alta, zona de pagesos, on els treballadors del camp aguantaven llargues jornades collint raïm i olives amb un sol àpat: la clotxa, un pa de pagès farcit de verdures escalivades i sardina salada que preparaven els avis de la família a mig matí sense moure's del tros.

Sílvia Abril arriba a una comarca immersa en la verema. Encuriosida, coneix la Pili Sanmartín, una de les dones al capdavant del Celler Bárbara Forés, amb qui, mentre aixafa raïm, comparteix confidències. Per elaborar la clotxa, coneix Enrique Segura, pagès al capdavant d'un celler, que recorda la clotxa que menjava quan era petit i anava a veremar amb la família.

Per preparar-la caldrà un bon pa de pagès, ingredient principal i recipient, que a les Terres de l'Ebre sovint couen als coneguts com a forns moruns, forns refractaris de llenya. Sílvia Abril va a buscar-lo a la Fatarella, on hi ha el forn de la Rosa Balsebre, que diuen que és un dels més antics de Catalunya. Malauradament unes obres el van espatllar. Per sort, en trobarà a Horta de Sant Joan, també d'un forn morú el de Can Mariano, que regenta la Sònia Carbó.

La sardina de casco es barreja amb les verdures escalivades dins el pa i s'amaneix amb un bon raig d'oli d'oliva

La sardina de casco es barreja amb les verdures escalivades dins el pa i s'amaneix amb un bon raig d'oli d'oliva RTVE Catalunya

Per al farcit, cal sardina de casco, o arengada, que Sílvia Abril obté de la botiga de la Dora Rius, amb qui descobreix els ganyims de tonyina, una altra especialitat de pesca salada.

De la mà d'Andreu Queralt i Maite Hernández, Sílvia Abril recorre el poble vell de Corbera d'Ebre, escenari d'una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil espanyola. El poble es manté destruït com un testimoni colpidor.

El poble vell de Corbera d'Ebre es manté com a testimoni dels estralls de la guerra

El poble vell de Corbera d'Ebre es manté com a testimoni dels estralls de la guerra RTVE Catalunya

Abans de marxar, reuneix totes les amistat que ha fet i comparteixen una gran clotxada, en què s'atiparan, riuran i brindaran amb el millor vi.

RTVE

anterior siguiente