Enlaces accesibilidad
Noms propis

L' investigador Ramón López de Mántaras , aquesta setmana a 'Noms propis'

Investigador pioner en intel·ligència artificial, té dues tesis doctorals, toca el piano i practica el patinatge en línia

Dissabte, 24 de juny, a les 13:05 h a La 2

Tots els continguts a RTVE Play Catalunya

Per
Ramón López de Mántaras, protagonista aquesta setmana a 'Noms propis'
Ramón López de Mántaras, protagonista aquesta setmana a 'Noms propis'

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.

Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler conversarà amb Ramón López de Mántaras, és professor investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i exdirector i fundador de l'Institut d'Investigació d'intel·ligència artificial (IIIA). Màster en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Califòrnia Berkeley, doctor en física per la Universitat de Toulouse i en informàtica a la Universitat Politècnica de Barcelona. Ha obtingut nombrosos reconeixements, entre ells, tres dels més importants premis internacionals en IA i el premi Nacional d'Investigació del Ministeri de Ciència e innovació.

Nascut a Sant Vicenç de Castellet, Bages, va estudiar a Mondragón, a una escola d'enginyeria d'una cooperativa on treballava el seu pare. D'ell va heretar la seva passió per la música, especialment el jazz.

Ramón López de Mantarás és autor i coautor d'unes 300 publicacions científiques

Ramón López de Mantarás és autor i coautor d'unes 300 publicacions científiques RTVE CATALUNYA

Apassionat de la robòtica, és pioner en la investigació de la intel·ligència artificial (IA) a Espanya. Va ser editor d'Artificial Intelligence Communications, la revista europea sobre IA, i també editor d'Artificial Intelligence Journal, la revista més prestigiosa del sector de la IA. Ha escrit i participat en prop de 300 articles científics i és autor de 'Approximate Reasoning Models', publicat per Ellis Horwood.

Actualment, investiga sobre intel·ligència artificial aplicada a la música i sobre robots autònoms

Actualment, investiga sobre intel·ligència artificial aplicada a la música i sobre robots autònoms RTVE CATALUNYA

Durant l'entrevista a 'Noms propis', explicarà també que és difícil posar portes al camp en temes d'intel·ligència artificial, una qüestió que es va descobrir als anys 50. Afirmarà, però, que 'no li hem de tenir por’ tot i que s'ha d'anar en compte amb l'ús que en fem, ‘sobretot, en temes armamentístics'.

A banda d'IA ens parlarà, també, de la seva afició al patinatge en línia, especialitat en la que ha competit durant anys i ha arribat a participar, per exemple, a les 24h de Le Mans.