Cesc Gelabert, primer artista de la nova temporada d''Únics'
- A partir d'imatges recuperades de l'extens arxiu de RTVE es repassen biografies d'artistes de les arts escèniques
- Dissabte, 16 de setembre, a les 13:05 h a La 2
- Tots els continguts a RTVE Play Catalunya
'Únics' és un programa de RTVE Catalunya dedicat a perfils biogràfics de les arts escèniques catalanes. Dirigit per Maite Guisado i realitzat per Pere Olivella, s'emet els dissabtes a La 2.
'Únics', el programa de RTVE Catalunya dedicat a artistes catalans consagrats, se centra aquesta temporada en personalitats destacades en l'àmbit de les arts escèniques. La sèrie documental s'ha elaborat amb entrevistes als protagonistes que es complementa amb material de l'extens fons documentals de RTVE. El primer capítol està dedicat al ballarí i coreògraf Cesc Gelabert.
'Únics' engega la segona temporada amb dues novetats. D'una banda, se centra exclusivament en persones destacades en l'àmbit de les arts escèniques. I, de l'altra, la base del programa és una entrevista actual, que es complementa amb material d'arxiu. La finalitat és dibuixar un perfil de la trajectòria d'aquests artistes, que han assolit la plena consagració en les respectives carreres i reflectir les reflexions sobre les seves vivències, sobre l'ofici i sobre el món de l'art en general.
Els protagonistes d'aquesta segona temporada són Cesc Gelabert, Josep M. Pou, Marta Angelat, Albert Vidal, Lluís Marco i Vicky Peña. A aquests se sumen Rosa Novell i Pepe Rubianes, elaborats exclusivament amb material d'arxiu.
Primer capítol: Cesc Gelabert
La combinació de Cesc Gelabert, català de Barcelona, i Lydia Azzopardi, britànica nascuda a Istambul amb arrels armènies, gregues i italianes, va donar lloc el 1985 a la seva pròpia companyia, que ha escrit les millors pàgines de la dansa contemporània internacional. A 'Únics' passem revista a la seva trajectòria parlant amb Gelabert dels elements principals del seu ofici i de la seva filosofia.
El coreògraf i ballarí reflexiona sobre la importància de la dansa a la vida, dels pilars fonamentals cos-ment-emoció, del valor de la dansa com a fet cultural, distingeix quan el moviment esdevé art i també ens parla d'una faceta a la qual també s'ha abocat: el seu treball amb gent no professional, mestres, gent gran, gent malalta o amb les infermeres durant la pandèmia.
Una bona ocasió per conèixer de primera mà una de les figures cabdals i encara ben activa de les arts escèniques de fama mundial.