'Faves ofegades', un plat tradicional d'aprofitament, a 'La recepta perduda'
- Sílvia Abril recorre l'Anoia en un capítol on es reivindica la relació amb la natura
- Diumenge, 24 de setembre, a les 14:30h a La 2 de RTVE Catalunya i a RTVE Play Catalunya
'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al migdia a La 2.
Diumenge 'La recepta perduda' visita l'Anoia. Sílvia Abril viatja fins a la comarca de l'Anoia per aprendre a fer un clàssic de la cuina catalana: les faves ofegades.
'La recepta perduda' viatja aquesta setmana a la comarca de l'Anoia, per descobrir una recepta tradicional catalana que forma part de la cuina d'aprofitament i d'autoconsum: les faves ofegades. Fins fa pocs anys, moltes famílies tenien hort i sabien anar a bosc a collir una gran varietat d'herbes silvestres, i d'aquí se'n feien plats boníssims que s'han anat perdent.
Sílvia Abril aprèn a cuinar les faves i coneix tot de personatges que reivindiquen començar de zero, relacionar-nos amb la natura i cultivar els nostres aliments. És el cas de la Montse, la cuinera del capítol, una dona valenta i optimista que en l'equador de la seva vida va haver de vendre la casa modernista de la família i començar de nou. I de la seva amiga Mercè.
Per elaborar la recepta caldran les herbes aromàtiques que l'Astrid recollirà pels boscos d'Argençola. Les faves, en canvi, les collirà dels horts de la cooperativa Horta lliure d'Òdena, que gestiona en Guim amb el seu soci Joan Albert.
En el seu recorregut Sílvia Abril descobreix els usos de moltes plantes oblidades, algunes de les quals està intentant redescobrir i reutilitzar el col·lectiu Eixarcolant . En parla amb el biòleg Marc Talavera.
I 'La recepta perduda' no deixarà de Sant Martí de Tous sense que Sílvia Abril s'enlairi com a capitana del ball de faixes, una mostra de cultura popular que generació rere generació ballen els joves des que es va recuperar el 1956.