Enlaces accesibilidad
Simfonola

RTVE Catalunya estrena 'Simfonola', un programa que rescata les perles musicals de l'arxiu de RTVE

  • Amb una selecció de 25 cançons de tots els tipus, la sèrie recorre la música catalana dels darrers 50 anys
  • Estrena diumenge 24 de setembre a les 15:25h a La 2 i a RTVE Play Catalunya

Per
Simfonola rescata les perles musicals dels arxius de TVE

'Simfonola' és un programa creat i dirigit per Jero Rodríguez, amb guió i assessoria musical del periodista musical Jordi Bianciotto. Està realitzat per Noelia Ferrer, i amb producció de Josep Parés i Meritxell Ballester.

RTVE Catalunya estrena diumenge 'Simfonola', un programa de format breu que recull 25 temes que ham marcat la història dels darrers 50 anys.

Els arxius de RTVE contenen autèntics tresors musicals que han marcat diferents èpoques i que arriben a desprendre un ressò mític. 'Simfonola' s'hi submergeix i n'extreu 25 perles, cançons carregades de simbologia dels darrers 50 anys, icòniques, influents, que ens parlen de nosaltres i de com hem evolucionat seguint el signe dels temps. Peces triades més enllà de tot prejudici, en català i en castellà, en una selecció d'ampli espectre: del cuplet al pop, passant per la rumba, el rock o la cançó d'autor.

Aquesta tria ens convida a viatjar fins 'Al vent', de Raimon, peça fundacional de la Nova cançó, i també a detenir-nos en el nou himne d'empoderament feminista, l''Ay, mamá', de Rigoberta Bandini. I a paladejar peces de figures tan diverses i valuoses com ara Serrat, Peret, Mary Santpere, Manel i Rosalía, saltant d'una època a una altra. Gravacions úniques i irrepetibles de tota una era, dels antics estudis de Miramar al Benidorm Fest, de l'històric 'A su aire' a 'Los conciertos de Radio 3', cada cançó es presenta acompanyada d'informació reveladora i de fragments de la lletra.

Els millors moments de la música catalana contemporània desfilaran per 'Simfonola' estimulant la nostra memòria sentimental i revelant-nos les històries i el rerefons propis de cada cançó, les seves circumstàncies, motivacions i transcendència. Un recorregut carregat d'emocions que és possible gràcies a la fondària de l'arxiu de RTVE.

Primer capítol: Rigoberta Bandini

La cançó de la cantant i actriu Paula Ribó va propulsar un fenomen popular de ressonàncies feministes arran del seu pas pel Benidorm Fest 2022. Ribó s'havia obert pas durant una dècada amb el trio The Mamzelles, i amb el tema 'Ay, mamá' del seu alter ego Rigoberta Bandini va sacsejar consciències defensant el poder de la maternitat i l'assumpció plena del cos femení més enllà dels codis socials.

Rigoberta Bandini va cantar 'Ay, mamá' al Benidorm Fest del 2022

Rigoberta Bandini va cantar 'Ay, mamá' al Benidorm Fest del 2022 RTVE Catalunya

RTVE

anterior siguiente