Enlaces accesibilidad
La recepta perduda

'La recepta perduda' visita Linyola per aprendre a cuina la 'Cassola de tros'

Per
Sílvia Abril, damunt d'un tractor, a 'La recepta perduda'.
Linyola és una de les poblacions amb més tractors de Catalunya

'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al migdia a La 2.

Diumenge 'La recepta perduda' visita Linyola. Sílvia Abril viatja a Linyola per conèixer els secrets de la cassola de tros, un àpat tradicional que va néixer de la necessitat dels pagesos de dinar sense passar per casa.

'La recepta perduda' viatja aquesta setmana al Pla d'Urgell, concretament a Linyola, una població del molt coneguda a la comarca pels seus habitants emprenedors i solidaris, que viuen en comunitat ajudant-se en tot el que poden. Just d’aquesta manera de ser neix la cassola de tros, feta a partir dels aliments que els pagesos arreplegaven i menjaven a les terres que treballaven.

Un exemple d’aquesta forma de ser és la Susi Caba, una dona molt implicada en el poble i els seus habitants, que amb l’ajuda de Sílvia Abril elaborarà una cassola de tros al més pur estil de Linyola: sense patata! El que sí que porta, i en abundància, són espinacs d'en Pere Badia, que els conrea en el seu tros i en reparteix entre tots els veïns que en volen.

Sílvia Abril aprèn a cuinar cassola de tros amb la Susi

La cassola de tros porta molts ingredients, però a Linyola no hi posen mai patata RTVE Catalunya

La cassola és un plat per sucar-hi pa, però a Linyola no hi ha forn, així que Sílvia Abril haurà d'anar a Fuliola, concretament al forn d'en Pierre Houspie, un forner francès que després de voltar per tot el món s'ha establert en aquest petit poble.

Sílvia Abril ha d'anar a comprar el pa a Fuliola

Després de voltar món, en Pierre es va establir al Pla d'Urgell RTVE Catalunya

En aquest capítol de 'La recepta perduda' coneixerem la forma de vida d’un poble on la cassola de tros és molt més que un plat tradicional: és tot un esdeveniment que aplega els linyolencs i linyolenques els dies de festa per mantenir viu l’esperit de la pagesia. L'àpat el regaran amb el licor de camamilla que elabora l'Òscar Camí, un pagès que en cultiva i que ha contribuït a engegar el Parc de les Olors de Linyola, un espai de producció i divulgació de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries.

RTVE

anterior siguiente