'Els arbres i les seves incògnites', diumenge a 'Va de verd'
Ens endinsarem, des de les arrels fins a la copa, en un ecosistema forestal mil·lenari, per conèixer les incògnites dels arbres
Diumenge, 12 de novembre, a les 13:20h a La 2
- Tots els continguts a RTVE Play Catalunya
'Va de verd' és el programa de RTVE Catalunya dedicat a les plantes, l'horticultura i la jardineria. Conduït per Maria Gómez i dirigit per David Ruiz, s'emet els diumenges a La 2.
Aquesta setmana a 'Va de verd' descobrirem, de la mà de diversos experts, algunes de les curiositats que amaguen els arbres, els éssers vius més antics del planeta. Els arbres formen part del nostre dia a dia, però segurament mai ens hem parat a pensar què és tot el que amaguen.
En el capítol d'aquesta setmana, visitarem el Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes. La Mercè Llugany, professora titular de la Unitat de Fisiologia Vegetal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ens aproparà al concepte de la timidesa dels arbres, un fenomen molt curiós que es dona en arbres grans i majoritàriament tropicals que eviten tocar-se entre si. També ens desenvoluparà dues de les teories més estudiades: que els arbres no es toquen degut a la fricció o bé, que no ho fan pels fotoreceptors que tenen les plantes.
En Sergio de Miguel, investigador, doctor i enginyer de forest i cap del Grup de Recerca Global sobre Ecosistemes Forestal, ens parlarà de l'Hyperion, la sequoia més alta del món. Amb la seva ajuda, també descobrirem els arbres més curiosos del nostre planeta. També hi haurà temps per jugar al trivial i posar a prova els coneixements de botànica dels veïns de Solsona.
La María Gómez es posarà a prova en el capítol, i pujarà a la capçalera d'un arbre per entendre millor la teoria de l'al·lelopatia, un tipus de comunicació botànica que ens explicarà el Ruben Fariñas, arboricultor i grimpador.
Com sempre, els nostres experts, els 'molys', compartiran amb els seguidors de 'Va de verd' els seus coneixements i continuaran ampliant les curiositats que envolten els arbres: el Pere Puigbert ensenyarà com educar els troncs dels arbres, perquè ens donin una bona producció. En Robert Ibars descobrirà els presseguers d'Aitona i en Xavi Miró explicarà quin és l'arbre conegut com el 'fòssil vivent'. Finalment, la Nena Fidalgo ens ensenyarà a decorar la roba amb flors fresques i la Tània Segura a fer un restaurant per ocells.