'La recepta perduda' visita el Solsonès per aprendre a cuinar 'Xai amb trumfos'
- Sílvia Abril visita una comarca de tradicions ancestrals, on la saviesa popular s'ha mantingut en la ramaderia i l'agricultura
- Diumenge, 19 de novembre, a les 14:20h a La 2 de RTVE Catalunya i a RTVE Play Catalunya
'La recepta perduda' és un programa que pretén recuperar la flaire de les cuines d'antany de la mà de Sílvia Abril, alhora que fa un retrat humà dels pobles de Catalunya. S'emet els diumenges al migdia a La 2.
Diumenge 'La recepta perduda' visita el Solsonès. Sílvia Abril viatja a Solsona per aprendre a fer una recepta molt habitual a les cases de pagès: el xai amb trumfos.
'La recepta perduda' viatja aquesta setmana al Solsona, una població emmurallada situada en ple centre geogràfic de Catalunya i guardiana de les tradicions. Sílvia Abril visita aquesta terra de bisbes i gegants per conèixer els secrets del xai, un animal sense el qual no es pot entendre la gastronomia d'aquesta zona del país.
Ho fa amb la Teresa Corominas, una dona a qui el destí tenia reservada una vida de mestressa de casa, però que s'hi va rebel·lar i ha viscut moltes vides en una, a cavall entre Solsona i Barcelona, sempre buscant nous reptes i somnis per complir.
El xai el va a buscar a Cal Catí, a Olius, una explotació familiar on en Lluís Parcerisa i la Dolors Marmí tenen cura d'un miler d'ovelles de raça ripollesa, a qui guia amb un xiulet. L'altre ingredient estrella de la recepta són les patates, que a la comarca coneixen com trumfos. Sílvia Abril haurà de pujar fins a Cambrils d'Odèn, un poble situat a més de 1.000 metres i conegut com la meca de la patata del bufet blanc. Allà acompanyarà en Jaume Vilaginés a una de les coves on des de temps ancestrals els pagesos conserven els trumfos.
Una altra tradició ancestral és la dels escultors de gegants i capgrossos de Solsona. Sílvia Abril s'emprova un capgros fet per la Teresa Caserras, tercera generació d'escultors, que ha volgut donar continuïtat a l'ofici.
En aquest capítol de 'La recepta perduda' coneixerem en David Pallarès, que forma part de la tercera generació de Ganivets Pallarès, una empresa que sense deixar de banda l'artesania s'ha renovat i adaptat als usos contemporanis. I de postres, o per matar la gana mentre tenim el xai macerant, Sílvia Abril descobreix la Formatgeria Valette, on la Clara Ferriol elabora formatges artesans madurats de llet crua d'ovella.