La magistrada Sònia Gutiérrez, aquesta setmana a 'Noms propis'
- Defensa que els jutges puguin renovar el Consell General del Poder General, com es feia abans de la llei de 1985, i que no sigui el Congrés o el Senat qui ho decideixin
- Dissabte 16 de desembre, a les 15:05h a La 2 de RTVE Catalunya
- Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya
'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.
Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler conversa amb Sònia Gutiérrez. Magistrada del jutjat penal número 16 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, un dels jutjats que aborda el tema de la violència de gènere. Ara es presenta com a independent al Consell General del Poder Judicial, per això està convençuda que no la nomenaran, encara que no perd l’esperança.
Tot i que va néixer a Alacant, va estudiar la carrera judicial a Barcelona i va fer les pràctiques a Madrid, coincidint amb l’atemptat terrorista de l’11M. Assegura que no tenia una clara vocació de ser jutge ni d’advocada, volia estudiar turisme, i finalment, va decidir estudiar Dret i no se’n penedeix.
Sònia Gutiérrez és una dona amb les idees clares i no té por de manifestar-les. Això li ve de joveneta quan vivia en el seu poble i encapçalava manifestacions i protestes per causes que ella considerava que eren justes, com la de tenir un institut al poble i així no haver-se de desplaçar a diari al poble del costat. I al final ho van aconseguir.
A l’escola Judicial de Vallvidrera va conèixer al seu marit, també jutge. Han tingut dos fills i sempre ha vist molt clar que la feina de mare era totalment compatible amb la de continuar amb la seva carrera, i això que li dedica totes les hores del món. En el seu currículum sempre posa que és mare, fet que estranya a més d’un.
Després de treballar als jutjats de Mollet o Vilafranca del Penedès, va anar a Sant Feliu de Llobregat on s’havia creat un jutjat amb especialització en violència de gènere. Va ser de les primeres a fer el curs de formació en aquest àmbit. Creu que a Barcelona hi hauria d’haver jutjats especialitzats en violència de gènere, com a Madrid. Ho hauria d’aprovar el Consell i després que els tres organismes ho posin en marxa.
Sònia Gutiérrez també explicarà a 'Noms propis' que els jutjats no donen l’abast, que hi ha molt personal de l’administració de justícia amb alts nivells de càrrega professional i molts jutges que s’estan jubilant abans de temps, perquè no tenen capacitat de seguir endavant. Recorda que la Justícia no dóna vots i per això no acaba sent una prioritat política.