El filòsof d'origen iranià, Arash Arjomandi, aquesta setmana a 'Noms propis'
- Ha publicat 'El principio de incertidumbre' i diu que les incerteses són un límit per a la nostra llibertat
- Dissabte, 13 de gener, a les 15:00h a La 2
Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya
'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.
Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler conversa amb el filòsof Arash Arjomandi, de la seva infantesa a Teheran, de l'exili forçat a Barcelona, dels seus estudis i interès per la filosofia i de les incerteses.
Arash Arjomandi va néixer a Teheran (Iran) l'any 1970, en una família de nivell socioeconòmic mitjà-alt. Quan va néixer, explica, el seu país era modern i cosmopolita. Hi havia una petromonarquia amb enormes beneficis econòmics que estava modernitzant i occidentalitzant el país de manera accelerada. Amb 8 anys va arribar a Barcelona amb la família. Al cap de poc va esclatar la revolució islàmica. Ell i la seva família no són musulmans, són de la fe bahà’í i a l'Iran ha estat una comunitat molt perseguida.
Ja d'adolescent, Arash es va interessar en la filosofia. Es feia preguntes i li feia al pare, conversant sobre qüestions existencials. Creu que l'exili forçat explica part d'aquesta reacció, com una resposta al seu trauma. Mentre estudiava, el professor Miguel Morey li va parlar del pensador Eugenio Trías Sagnier. En acabar la classe, va anar a la biblioteca de la facultat a buscar alguna de les seves obres. Va descobrir que ja tenia una gran trajectòria professional i que parlava, en aquell moment, de l'espiritualitat, des del punt de vista moderat i racional. A més, tenia interessos sobre l'Iran. Creu que moltes de les seves intuïcions vitals s'anaven confirmant i enriquint a través dels llibres de l'Eugenio Trías Sagnier.
Arash es va especialitzar en filosofia de la religió. Va publicar el seu primer llibre 'Filosofía del límite', fruit de la tesi doctoral. Poc a poc va anar escrivint articles d'opinió a diversos diaris per tal de compartir el pensament i l'anàlisi filosòfic sobre els temes d'actualitat. Recentment ha publicat 'El principio de incertidumbre'. Diu que les incerteses són un límit per a la nostra llibertat i dona pistes filosòfiques de com es pot trobar sentit a la vida a través de les incerteses, per respondre: per què he de seguir vivint? "Visc perquè he nascut, però cada dia necessitem saber d'on treure l'energia i la motivació per aixecar-nos i començar a caminar".