RTVE presenta 'Sergi Schaaff: la bestia televisiva'
- Un any després de la seva mort, la seva família i amics de professió recorden al gran mestre de la televisió
- Participen Jordi Hurtado, Eduardo Mendoza, Olga Viza, Julia Otero, Mario Gas, Enric Majó i les seves filles Abigail i Anaïs Schaaff, entre altres
- La preestrena s'ha fet a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona aquest dijous 1 de febrer
- I l'estrena serà el diumenge 4 de febrer a les 21:30 hores a La 2 i a RTVE Play
'Sergi Schaaf: la bestia televisiva' és un documental de Pilar Ruiz Cruz i Judith Fernández Escobar, realitzat amb els equips tècnics i humans de RTVE Catalunya.
'Imprescindibles' estrena 'Sergi Schaaff: la bestia televisiva', un documental de producció pròpia de RTVE, de Pilar Ruiz Cruz i Judith Fernández Escobar, que recorda la gran passió de Sergi Schaaff. Treballador incansable, perfeccionista, extravagant, intrèpid, gran amant del coneixement i del cinema i un dels més grans creadors de la història de la televisió, a més d'un gran descobridor de talents. Quan ha passat un any de la seva mort, la seva família i amics de professió dediquen un homenatge al gran mestre de la televisió i les seves genials obres.
El documental es va preestrenar ahir a l'auditori del Campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra, on Sergi Schaaff va ser professor i degà de la Facultat de Comunicació. A l'acte van assistir la presidenta interina d'RTVE, Elena Sánchez Caballero; el director d'RTVE Catalunya, Esteve Crespo; el director de 'Imprescindibles', Marcos Hernández Bermejo; el degà de la facultat de Comunicació de la UPF, Carles Pont; la directora del Grau de Comunicació Audiovisual, Mercè Oliva, i el vicerector de la Universitat Oberta de Catalunya, Manel Jiménez-Morales. Així com Anaïs i Abigail Schaaff, Jordi Hurtado i les autores del documental Pilar Ruiz Cruz i Judith Fernández Escobar.
Elena Sánchez Caballero en la seva intervenció va dir que "Sergi és història de la televisió". "A Sant Cugat, si hi havia un creador de formats, una persona amb una mirada avantguardista, atrevida, que arriscava, era Sergi Schaaff. Si existia una persona que sabia captar això que en la tele diem 'traspassa pantalla', el buscar a aquests personatges que es comuniquen amb el públic, que els col·loques davant d'una càmera i saps que seran capaces de comunicar i d'arribar a milers de llars, aquest era Sergi. Tenia un olfacte del que ara es diu ser caçador de talents inqüestionable i per a crear formats que han arribat fins avui". "Era un personatge molt complet, molt polièdric, que ha estat capaç de fer moltes coses i sé de la dificultat que tenen aquest tipus de personalitats per fer un documental", va afegir.
Port la seva part, Esteve Crespo, va explicar la importància i l'emoció que el documental mostri "part de la història d'RTVE". I va destacar de Sergi Schaaff que era "una persona que va ser motor, llavor, de moltes coses".
Judith Fernández va recordar una de les frases que repetia Sergi Schaaff "Les coses ben fetes, també agraden" i va explicar: "Ell era un persona humil i senzilla que gaudia fent brillar als altres i nosaltres en aquest documental el que hem volgut és que ara sigui ell el que brilli". "Volem que la gent sàpiga qui és Sergi Schaaff, perquè s'ho mereix". A més, Pilar Ruiz va detallar que s'havia sentit com una arqueòloga visionant l'immens treball del realitzador.
El degà de la facultat de Comunicació, Carles Pont, va destacar la seguretat amb la qual sabia transmetre les coses, el rigor i sobretot la il·lusió. "El Sergi va ser un home arriscat, que no sols va ser arriscat en la televisió, també en el món acadèmic", va detallar.
Anaïs Schaaff, després de veure el documental, va agrair el treball d'RTVE i de les autores. "M'ha semblat magnífic, m'ha emocionat moltíssim com era de preveure, però m'ha encantat com heu muntat la sensació que el nostre pare encara està transitant pel plató, com si s'hagués quedat allà".
Després del documental, Jordi Hurtado que amb una de les seves intervencions en la pel·lícula va donar nom al documental "la bèstia televisiva", va exclamar que les autores havien fet un excel·lent treball explicant el que era el Sergi.
'Sergi Schaaff: la bestia televisiva'
El documental ofereix un recorregut per les grans creacions d'un dels millors realitzadors i directors de la televisió a Espanya. Arrenca amb el mític concurs 'Saber y ganar', el programa concurs més longeu de la història de la televisió, amb 27 anys d'emissions.
En una de les moltes entrevistes que recull el documental dels arxius de RTVE, Schaaff explica que una de les seves grans obsessions era el coneixement. Per això, els programes que ideava es basaven en el saber. Davant d'una fulla en blanc i amb bolígraf en mà, Schaaff creava formats de gran èxit. 'Si lo sé no vengo', 'El tiempo es oro' o '3x4' són només alguns dels concursos que va inventar. Però Schaaff va tocar tots els gèneres, com el reality amb el programa 'Valor y coraje', els magazins com 'La luna' o els dramàtics. Va dirigir 'Salomé', una adaptació de Terenci Moix protagonitzada per Núria Espert, que es va emetre per a tota Espanya amb subtítols en castellà i va ser guardonada amb un Premi Ondas.
La seva imaginació no tenia límits. Pensava que tot es podia fer en televisió i, a més, apostava per la diferència. Olga Viza parla sobre el "beuratge màgic" de Schaaff i com la seva manera de fer televisió hipnotitzava a l'espectador. El director d'escena Mario Gas i l'actor Enric Majó ressalten l'extraordinària capacitat de Schaaff per a experimentar, inventar i crear un nou llenguatge televisiu i una nova forma de fer televisió.
'Imprescindibles' recorda també el pas de Schaaff per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on va ser degà dels estudis de Comunicació Audiovisual. Els seus alumnes destaquen que era "un professor diferent". Els convidava a saltar-se les normes, a transgredir, a ser sorprenents. Incitava a la creativitat fins i tot en el més simple i bàsic.
Les seves filles, germanes i amics de professió descobreixen al Sergi Schaaff generós, humil, curiós, respectuós, al nen que amb tan sols 7 anys somiava en ser director de cinema, però que la vida li va portar fins a un plató, on va descobrir que el que ell desitjava era donar una visió del món, de la vida, a través de la televisió.
'Saber y ganar' recorda Sergi Schaaff
Amb motiu de l'emissió del documental el diumenge 4 de febrer, 'Saber y ganar' ret homenatge en 'Última llamada', al que va ser director i ànima del concurs i de tants altres formats televisius. A través de la prova, el programa recordarà la seva prolífica trajectòria, amb imatges de 'Si lo sé no vengo', 'El tiempo es oro', 'Valor y coraje'… programes que, com ell, han deixat una petjada inesborrable en RTVE i en la nostra memòria.