La biòloga i oceanògrafa, Marta Estrada, aquesta setmana a 'Noms propis'
- Una dona pionera en el camp de la investigació dels oceans i la biologia
- Dissabte, 9 de març, a les 15:05 h a La 2
- Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya
'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.
Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler parlarà amb Marta Estrada, ha estat pionera a estudiar una carrera científica quan poques dones tenien accés a la universitat, pionera fent una tesi doctoral sobre fitoplàncton i pionera en la recerca de camp. Va ser una de les primeres tres dones que van arribar per primera vegada a l’Antàrtida, l’any 1984. Ara continua en actiu com a emèrita, sempre apassionada per la ciència.
Marta Estrada va néixer l’any 1946 a Granollers. Es va llicenciar en biologia i poc després, en medicina i cirurgia. Posteriorment, va fer la tesi doctoral amb l’ecòleg Ramón Margalef, que segons ella, "tenia una visió molt àmplia i gens masclista sobre la investigació científica".
L’afició per investigar i pels estudis li ve de ben petita quan amb els seus pares anaven a fer recerques arqueològiques per la zona del Vallès Oriental.
Marta Estrada va aconseguir una plaça del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), on ha treballat fins a la seva jubilació. Diu que l'oceanografia és una ciència sense fronteres, tot i que és una ciència cara i d’equip. I tot això ho complica.
El seu primer viatge científic de recerca, a principis dels 70, va ser al nord d’Àfrica. Es va posar en marxa el primer buc oceanogràfic d’Espanya, el Cornide de Saavedra. Recorda amb molt d’entusiasme aquell primer viatge a Canàries, Dakar i altres llocs prenent mostres, etc. Portaven a bord un ordinador, cosa poc habitual, i ella se’n cuidava. Sempre ha tingut interès per la informàtica.
L’any 1995, la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic i el 2004 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. És sòcia de la Societat Catalana de Biologia des de l'any 1996. Va arribar a ser-ne la vicepresidenta. També és membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques del Institut d'Estudis Catalans.