Enlaces accesibilidad
Noms propis

La biòloga i oceanògrafa, Marta Estrada, aquesta setmana a 'Noms propis'

  • Una dona pionera en el camp de la investigació dels oceans i la biologia
  • Dissabte, 9 de març, a les 15:05 h a La 2
  • Tots els nostres continguts a RTVE Play Catalunya

Per
Instantànea amb pla general de la biòloga i doctora, Marta Estrada, que és la protagonista del programa 'Noms propis'
Marta Estrada, protagonista a 'Noms propis' RTVE CATALUNYA

'Noms propis' és el programa d'entrevistes en profunditat de RTVE Catalunya. Dirigit i presentat per Anna Cler, s'emet els dissabtes a La 2.

Aquesta setmana a 'Noms propis', Anna Cler parlarà amb Marta Estrada, ha estat pionera a estudiar una carrera científica quan poques dones tenien accés a la universitat, pionera fent una tesi doctoral sobre fitoplàncton i pionera en la recerca de camp. Va ser una de les primeres tres dones que van arribar per primera vegada a l’Antàrtida, l’any 1984. Ara continua en actiu com a emèrita, sempre apassionada per la ciència.

Marta Estrada va néixer l’any 1946 a Granollers. Es va llicenciar en biologia i poc després, en medicina i cirurgia. Posteriorment, va fer la tesi doctoral amb l’ecòleg Ramón Margalef, que segons ella, "tenia una visió molt àmplia i gens masclista sobre la investigació científica".

L’afició per investigar i pels estudis li ve de ben petita quan amb els seus pares anaven a fer recerques arqueològiques per la zona del Vallès Oriental.

Marta Estrada posant en pla general, assegura que és una apassionada de l'arqueologia

Marta Estrada, és una apassionada de l'arqueologia RTVE CATALUNYA

Marta Estrada va aconseguir una plaça del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), on ha treballat fins a la seva jubilació. Diu que l'oceanografia és una ciència sense fronteres, tot i que és una ciència cara i d’equip. I tot això ho complica.

El seu primer viatge científic de recerca, a principis dels 70, va ser al nord d’Àfrica. Es va posar en marxa el primer buc oceanogràfic d’Espanya, el Cornide de Saavedra. Recorda amb molt d’entusiasme aquell primer viatge a Canàries, Dakar i altres llocs prenent mostres, etc. Portaven a bord un ordinador, cosa poc habitual, i ella se’n cuidava. Sempre ha tingut interès per la informàtica.

L’any 1995, la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic i el 2004 se li va concedir la Creu de Sant Jordi. És sòcia de la Societat Catalana de Biologia des de l'any 1996. Va arribar a ser-ne la vicepresidenta. També és membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques del Institut d'Estudis Catalans.

 

RTVE

anterior siguiente