Enlaces accesibilidad
Premis Sant Jordi

RTVE lliura aquest vespre els 68 Premis Sant Jordi de Cinematografia

  • A la roda de premsa de presentació hi han participat els premiats Carolina Yuste, Alejandro Rojas, Carlos Torras, Cristina Andreu, i Esteve Crespo, Pere Buhigas, Roberto Santamaría i Conxita Casanovas, per part de RTVE
  • La gala, que se celebra aquest vespre al Teatre Coliseum de Barcelona, es podrà veure en directe a La 2, Ràdio 4 i RTVE Play

Per
Esteve Crespo, Roberto Santamaría i Pere Buhigas asseguts i Sílvia Tarragona a l'atril
Esteve Crespo, Roberto Santamaría i Pere Buhigas amb Sílvia Tarragona Josep Echaburu

La 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia celebra aquest vespre la gala de lliurament al Teatre Coliseum i alguns dels guardonats s'han donat cita aquest migdia a Barcelona en una roda de premsa. L'actriu Carolina Yuste, millor actriu espanyola; Alejandro Rojas i Carlos Torras, director i productor d''Upon entry', millor òpera prima; Cristina Andreu, presidenta de CIMA, i Santiago Tabernero, Félix Piñuela i Paz Sufrategui; de 'Versión española', reconeguts com a premi a la Indústria.

La gala, presentada per Gemma Nierga i David Fernández i dirigida per María Eizaguirre, directora de Comunicació i Participació de RTVE, es podrà veure a La 2 i RTVE Play i escoltar per Ràdio 4.

A la roda de premsa, celebrada a la Cúpula del Coliseum i conduïda per Sílvia Tarragona, presentadora del programa de Ràdio 4 'A contra llum', el director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, s'ha mostrat content del lloc on se celebrarà enguany la gala dels Premis Sant Jordi"una aquesta institució centenària. La gala serà un maridatge entre cinema i ràdio". Crespo ha destacat que els premis van néixer a RNE a Catalunya "i són especials perquè els atorguen els crítics del cinema i els espectadors, cosa que diu molt del seu tarannà".

Roberto Santamaría, director de Programes de RNE, ha destacat que "RNE porta des de 1937 fomentant la cultura i la informació, RNE sempre a l'avantguarda".

Pere Buhigas, director de Ràdio 4, ha destacat que hi ha ràdio per 100 anys més, la ràdio també puja al carro de la tecnologia. Cinema i cultura són dos dels eixos de Ràdio 4 i farem tot el possible perquè sigui reconeguda per aquest segell cultural.

Conxita Casanovas, periodista de RNE i presidenta del jurat dels Premis Sant Jordi de Cinematografia, ha recordat "Jordi Torras i Esteve Bassols, que van tenir la genial idea d'ajuntar cinema i ràdio. Els Sant Jordi són llegat i patrimoni, però cada any es renoven i continuen tenint energia, amb un palmarès molt equilibrat. Les grans premiers de les pel·lis americanes es feien aquí, al Coliseum, i avui hi serem nosaltres".

Carolina Yuste amb micro a la mà asseguda durant la seva participació a la roda de prensa

Carolina Yuste agraeix el Premi Sant Jordi a millor actriu Josep Echaburu

Carolina Yuste, que ha estat guardonada pel seu paper a 'Saben aquell', ha afirmat que "la justícia màxima de la pel·lícula és fer conèixer la Conxita, la dona de l'Eugenio. M'ha donat motes alegries. Ha estat un regal treballar amb Trueba i Verdaguer: he estat molt conscient que es pot fer cinema des de la tendresa, l'amor i sense violència".

Alejandro Rojas i Carlos Torras asseguts amb el micro a la mà durant la roda de premsa

Alejandro Rojas i Carlos Torras, director i productor d''Upon Entry' Josep Echaburu

Alejandro Rojas, un dels directors d''Upon entry' s'ha mostrat molt agraït i ha explicat que la cinta sorgeix "d'una experiència personal de fòbia, viscuda també per Juan Sebastián Vásquez", que ens va interessar explicar". Per la seva banda, el productor Carlos Torras ha destacat que la cinta és de dos realitzador "arribats fa molts anys, persones que han vingut d'un altre país i que han fet una pel·lícula molt personal de la qual ens enriquim tots".

Cristina Andreu parlant durant la roda de premsa

Cristina Andreu, presidenta de CIMA Josep Echaburu

Cristina Andreu, presidenta de CIMA, ha explicat que el premi la va emocionar molt "per tot el que hem lluitat. Quan van començar volíem que totes les dones del món audiovisual tinguessin presència i ens semblava important que el punt de vista femení hi fos present, sense la necessitat de tractar temes feministes".

Paz Sufrategui, Santiago Tabernero i Félix Piñuela asseguts parlant durant la roda de premsa

Paz Sufrategui, Santiago Tabernero i Félix Piñuela agraeixen el premi a 'Versión española' Josep Echaburu

Santiago Tabernero, creador i primer director de 'Versión española', ha explicat com fa 25 anys "va sorgir l'oportuniat de fer un programa divulgatiu sobre cinema espanyol contemporani. Avui, no podem ser més feliços". L'actual director, Félix Piñuela, ha agraït el guardó "que premia el compromís i la constància de RTVE amb el cinema, del qual nosaltres som la finestra. Hem vist néixer una generació de realitzadors que van començar amb el concurs de curts i, en els darrers cinc anys, l'arribada de les dones, que ens encanta!". Paz Sufrategui, subdirectora de l'espai, ha destacat el premi a un programa en què "fem pedagogia de les professions, les mirades i els sentiments de les persones que fan cinema".

Premis Sant Jordi de Cinematografia 2024

En aquesta 68a edició dels Premis RNE Sant Jordi de Cinematografia 'La sociedad de la nieve', dirigida per Juan Antonio Bayona, ha estat considerada la millor pel·lícula espanyola. Carolina Yuste recollirà el premi a millor actriu espanyola per 'Saben aquell' i Alberto Ammann el premi a millor actor pel seu treball a 'Upon entry'. La cinta dirigida per Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vázquez, i participada per RTVE ha estat considerada la millor òpera prima.

'Los asesinos de la luna', de Martin Scorsese, ha aconseguit el premi a millor pel·lícula estrangera, i la seva protagonista, Lily Gladstone, ha estat considerada la millor actriu estrangera. Cilliam Murphy ha obtingut el guardó a millor actor estranger per la seva interpretació a 'Oppenheimer'. El guardó a la Indústria Cinematogràfica enguany ha estat doble i ha recaigut en l'Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals, CIMA, i en el programa 'Versión española', de RTVE. Per la seva banda, el públic ha triat '20.000 especies de abejas' i 'Barbie' com a Roses de Sant Jordi. El premi d'honor ha recaigut en l'actriu nord-americana Meg Ryan i s'ha reconegut la trajectòria de Gemma Cuervo.

La gala de lliurament dels Premis Sant Jordi de Cinematografia començarà a les 19.00h amb el directe de la catifa taronja que s'emetrà per RTVE Play i YouTube, i que conduiran els periodistes de Ràdio 4 Xavi Martínez i Natàlia Sánchez. L'entrega de premis inicia a les 20:15h al Teatre Coliseum de Barcelona, conduïda per Gemma Nierga i David Fernández, es podrà veure en directe a La 2 i a RTVE Play Catalunya.